Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/livno1

Marketing

Neplaćanje televizije F BiH oblik je političke borbe za slobodom!

Već nekoliko dana zovu nas mnogi (vjerojatno misleći kako mi možemo nešto učiniti) i dojavljuju kako im u stanove i obiteljske kuće dolaze nepozvani ovrhovitelji, s nalogom Suda, da prisilno izmire dugovanja prema televiziji F BiH
, koju on ne želi plaćati, iz svakomu poznatih političkih razloga. Unijelo je to nemir među ljude, poput "Oslobođenja" čiji je novinar javno i nekažnjeno pozivao na međunacionalne sukobe u Stocu. "Što je ovo", govori nam sugovornik, "moram iz svoje kuće bježati a djeci govoriti da kazuju kako me nema doma.

Sve promatram iz prikrajka. O čemu se ovo radi? Zar ja moram plaćati svoga mučitelja?". Hrvatima je, prvo, zabranjen naziv "Hrvatski" u imenu radija i televizije. Zatim im je zabranjen kanal na materinjem jeziku. Nametnuta im je televizija na karakterističnom grlenom dijalektu jedne čaršije. Sada kada tu televiziju mnogi ne žele platiti, na to se prisiljavaju.

To je najteži oblik političkog i državnog nasilja nad jednim narodom. Neplaćanje televizije oblik je političke borbe naroda za slobodom a nije kriminal, kako ga se želi prikazati svijetu. Neplatiše nisu kriminalci već ljudi koji se bore protiv duhovnog nasilja i treba ih poštivati. Nitko živ ne poziva na neplaćanje ove ili one televizije, neka svatko odluči po svojoj savjesti.

Ali, onaj tko to ne želi učiniti, ima na to pravo jer su politički razlozi u pitanju. Istodobno, srpski narod u istoj državi ima svoju državu, televiziju, školstvo i sve drugo što mu, treba to naglasiti, pripada. Zašto se Hrvatima priječi korištenje i vlastitog imena? Zar narod, u takvim političkim okolnostima, nema pravo na borbu nenasilnim metodama?

Sve dok traje spor Naroda s državom oko svojih duhovnih tekovina, taj narod ima legitimno pravo neplatiti ono što smatra da ga sustavno vrijeđa i ponižava. Ako netko tako ne misli, njegovo je pravo da plati i gleda sve što želi. Što su razlozi ovakvog duhovnog nasilja nad jednim narodom?

Medijska izolacija, zamiranje kulture materinskog jezika, duhovna i kulturna asimilacija ili odlazak i ostavljanje svoga prostora drugima. Ono što Hrvatima ovoga časa treba je legitimno političko udruživanje protiv medijskog nasilja u BiH te organiziran, javan i jasan nastup na političkoj sceni po tom pitanju.

Ali i do tada nitko nema pravo opravdanu političku borbu naroda prikazivati kriminalom! Narod ima pravo na političku borbu dok god smatra da je ugrožen. U BiH stariji su interesi naroda od svega drugoga i ne postoji Sud koji bi imao ingerencije nad narodnim interesima, osim Božjeg suda i suda toga istoga naroda.

(Pero Marijanović) / http://www.rb-donjahercegovina.ba




Post je objavljen 07.03.2006. u 22:32 sati.