Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/livno1

Marketing

Dramatičan obrat u suđenju optuženom za ratni zločin

Pred tročlanim vijećem Županijskog suda u Livnu kojim predsjedava sutkinja Ana Krstanović, nastavljen je glavni pretres protiv Pere Radića (58) zvanog Šumar iz Glamoča, kojeg optužnica tereti za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, odnosno ubojstvo pripadnika HVO-a Nikole Ljubičića 11. travnja 1992. u glamočkom selu Dolac, javlja dopisnik NINA-e.
Na četvrtom po redu glavnom pretresu pisane dokaze predočili su zastupnik optužnice, glavni županijski tužitelj Milorad Barašin i branitelj optuženog, odvjetnik Goran Bubić iz Banje Luke, a sudsko vijeće neke je dokaze prihvatilo, a neke odbacilo jer nisu originalni i propisano ovjereni. To su posebno odnosi na nalaz forenzičara iz Splita o uzroku smrti, pa je vijeće naložilo da se taj izuzetno važan dokument dostavi u propisanoj formi.

Branitelj optuženog među ostalim primjedbama usprotivio se i nezakonitom i nedopuštenom prepoznavanju okrivljenog, jer su nekim svjedocima optužbe prije iskaza pokazivane fotografije Pere Radića, što je, prema njegovu mišljenju, nedopušteno i nezakonito.
U tom trenutku došlo je do dramatičnog obrata u sudskom procesu jer je optuženi za ratni zločin, grcajući i u plaču odlukom uzviknuo: „Nisam nikoga ubio i ne želim odgovarati za drugoga!“, a nakon toga smireno je rekao da je ubojica Duško Jokić, za kojeg je ustvrdio da se po Glamoču hvali kako je ubio jednog hrvatskog vojnika.

Ova izjava sudski proces okreće u sasvim drugom smjeru, pa je Tužiteljstvo najavilo poduzimanje mjera radi rasvjetljavanja ratnog zločina koji je nakon nekoliko mjeseci vraćen na početak.

Ostaje nejasno zbog čega okrivljeni do sada nije želio reći svom odvjetniku i sudu ime ubojice iako se nalazi u pritvoru KPZ-a Mostar od listopada prošle godine kada se dragovoljno predao policiji u Glamoču.

Nastavak procesa zakazan je za ponedjeljak, 6. ožujka, kada bi moglo doći do izmjene optužnice.

(NINA) nv


Post je objavljen 07.03.2006. u 22:32 sati.