Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ob

Marketing

Opet ozbiljno-primjena sile

Ozbiljne teme- legitimnost sile


'Minhen' ipak nije dobio oskara ! A kad ovo uspjem objaviti na Blogu ( zbog svih popravaka i teškoća ) to će doista biti ' jučerašnja vijest'. No taj film spominjem ne toliko zbog filmskih nagrada koje su djeljene u Americi , koliko zbog teme koju je u meni i na mom blogu , taj film potaknuo. Konačno i želim nekako zaokružiti i završiti tu temu o nasilju , sili , njenoj uporabi, istim filmom kojim sam i počeo.

U 'Minhenu' vidimo Židove kako se bore za svoja prava. Tamo se ( a i danas ) i Arapi bore za svoja prava. Tko je u pravu ? To nije tema ovog kratkog posta, ali naglasak je na tome da svi misle da su u pravu i da imaju pravo. Upravo to uvjerenje ,da je u pravu –da ima pravo, daje pojedincu ili čitavim narodima, sigurnost i odluku da upotrijebe silu .

Države imaju pravo da kažnjavaju zločince i kršitelje zakona sve do smrtne kazne ! ( ili možda ne baš smtna ?) Ako ne smrtna , ali imaju pravo prisiliti ih na zatvorske kazne. Policija ima pravo( ovlasti ) u nekim situacijama uptrijebiti sredstva prisile i oružje.Pojedinac ima pravo da brani sebe i obitelj (bar u nekim životnim situacijama)! Imamo pravo da se branimo ako smo napadnuti . Možda nećemo to pravo iskoristiti ako nas napadnu susjedi , ili ljudi koje poznajemo i procjenjujemo da je to samo njihov ispad i da nismo ozbiljno ugroaženi ( 'okrenuti drugi obraz), ali imamo to pravo.

Mi smo u ratu ! Postoji i bjesni tisućugodišnji duhovni rat između Dobra i zla , Boga i lucifera. Postoje i brojni ratovi i žarišta i u fizičkom svijetu ! Moramo se boriti .No svakako, tu životnu borbu ne smijemo , u pravilu, preusmjeriti prema van, na bližnje, na ljude, pogotovo ako bi to bilo u ime vjere. To bi onda bio ili Jihad ili Herem ili neki , tko zna koji po redu, križarski rat !

Dakle opet smo u 'ozbiljnim' temama. Korizma već teče skoro čitav tjedan. Počelo je Pepelnicom-Čistom srijedom! Korizma je ozbiljna tema. Korizma je vrijeme čišćenja !


Post je objavljen 07.03.2006. u 17:18 sati.