Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ladyofblackness

Marketing

Nain Singh i Tibet

Image Hosted by ImageShack.us
Damir mi je predložio da pogledam dokumentarac o Nainu Singhu ili da pak napišem post o njemu. Od dokumentarca ništa jer ne znam ni gdje da ga potražim, pa sam se odlučila za post. Začudo, na hrvatskom nema nijedne riječi o njemu.
Nain Singh je bio jedan od prvih istraživača (pundita) Himalaja koji je radio za Britance. Prvi je napravio kartu rute Nepal- Tibet i prvi je locirao i odredio visinu Lhase (sjedište Tibeta).
1865. je sa svojim rođakom Mani Singhom krenuo za Nepal. Mani se ubrzo vratio u Indiju, ali Nain je krenuo prema Tashilhumpu da bi ubrzo upoznao grad Lhasu i Panchen Lamu (Panchen Lama je titula ispod Dalaj Lame).
Tijekom njegovog boravka u Lhasi, Nainov pravi identitet su razotkrila dva kašmirska trgovca, ali iz nepoznatih razloga ga nisu prijavili vlastima.
Na svom drugom putovanju 1867. godine, Singh je istražio zapadni Tibet i posjetio legendarne Thok- Jalung rudnike zlata. Primjetio je da rudari traže zlato samo blizu površine jer su vjerovali da je kopanje dublje zločin protiv Zemlje i da bi im ona zbog toga uskratila svoju plodnost.
Od 1873-75 je putovao od Leha u Kašmiru do Lhase i to još sjevernijim putem od onoga kojim je išao na svom prvom putovanju.
To je bilo poslijednje Nainovo putovanje. Stres i prevelika izloženost drugim elementima su uzeli svoj danak. Zdravlje mu je bilo ugroženo, a vid mu je oslabio zbog neprekidnog promatranja na velikim visinama. No, iako je odustao od daljnjih istraživanja, Singh je ipak nastavio raditi u službi indijske vlade na obuci mladih istraživača.

Za sve one koji žele pročitati više neka idu na ovaj link: Nain Singh.
Zanimljivo je i pročitati kakav je Tibet danas pa preporučujem da pogledate jedan Putopis o Tibetu. Zanimljiv je to članak. Evo vam dio:

Nakon dva mjeseca provedena u Tibetu, kad još uvijek nisam pronašao redovnika s kojim bih mogao dostojno popričati o filozofiji budizma, poveo sam razgovor sa visokim lamom samostana u Sakyi. "Prije svoje smrti, Buda Sakyamuni, rekao je svojim učenicima da ne grade kipove s njegovim likom, jer on neće biti u njima." rekao sam, a lama me slušao. "Prvih 300 godina njegovi sljedbenici su se držali toga, potom su počeli štovati njegov grob, pa mjesta na kojima je kročio, dok napokon nisu počeli graditi kipove. Svaki tibetski hram prepun je kipova Bude i ostalih svetaca. Buda je rekao da nema Boga, da patnja ovog svijeta proizlazi iz takvih iluzija kojih se treba osloboditi." Lama je afirmativno klimao glavom, dajući do znanja da sam u pravu. "No, zašto onda svi štuju Budine kipove i njega samog kao Boga?" Usljedio je dugo očekivani odgovor: "Zato jer je Buda više od Boga! On je početak i kraj, sveznajući gospodar Svemira..." Toliko o spiritualnosti Tibeta i iskrivljenoj slici koju gajimo na Zapadu.


Post je objavljen 28.02.2006. u 16:46 sati.