Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ladyofblackness

Marketing

Nazneen

Image Hosted by ImageShack.us
Za ovu temu moram zahvaliti jednom prijatelju iz Manchestera koji mi ju je spomenuo. Naime, postoji jedna knjiga koje se još nisam dočepala, ali... to nije sad važno. Važna je tematika.

Radnja roman Brick Lane odvija se u duljem vremenskom razdoblju, započinjući s rođenjem Nazneen u istočnom Pakistanu, te njezinom odlukom za život. Nakon ubrzane rekonstrukcije djetinjstva kojemu će se iznova u knjizi vraćati, autorica svoju junakinju vodi u dogovoreni brak s Pakistancem godinama nastanjenim u Londonu. Nazneen za muža Chanua reprezentira pravu bengalsku ženu, nepokvarenu djevojku sa sela koja će mu u londonskom kvartu Brick Laneu omogućiti dodir s istinskom, neiskvarenom kulturom njegove domovine. Nazneen se pak ponaša u skladu s tradicionalnim obrascima svoje kulture, kao poslušna i skromna žena, predana domu i pomirena sa svojim dogovorenim brakom. Ona nastoji umrtviti svoje osjećaje i očekivanja, u čemu joj pomaže molitva, a model ponašanja žena u islamu vrlo dobro ocrtava priča Kako si prepuštena svojoj Sudbini koju često pripovijeda svojim kćerima, jednako kao što ju je njezina Amma, majka, pripovijedala njoj. Njezin je put suprotan od onoga sestre Hasine koja je pobjegla od kuće i udala se iz ljubavi, pa zatim zbog nasilja pobjegla i od muža preživljavajući najprije od prodaje svojega tijela, a zatim rada u velikoj bijeloj kući. Kako priča odmiče Nazneen postupno osvještava svoj položaj, sramežljivo skidajući komad po komad tradicijskog ruha islamskih žena; počinje raditi i zarađivati šivanjem odjeće, tajno prikupljati novac za sestru, da bi se upustila u ljubavni odnos s Karimom, muškarcem posrednikom u njezinu poslu. Na kraju, Nazneen odbacuje sve svoje nametnute uloge: i žene, i ljubavnice, te nakon dvadesetak godina provedenih u Londonu otkriva sebe, otkriva da može sama odlučiti što će napraviti i da se ne mora prepuštati svojoj Sudbini.

Znam da je Nazneen iznimka, velika iznimka, ali mi se sviđa njezina životna priča. Ona je napravila ono što milijuni žena ne mogu ni nisu u mogućnosti.
No, da ne ispadne da svuda dominira konzervativni patrijarhat, moram vas obavjestiti da postoji i matrijarhat. Zapravo bjeruje se da su u prvim, primitivnim družtivima žene bile "na čelu", a muškarci su bili podređeni. Koji je bio razlog da je žena bila mater familias? Pa, vjerojatno, njezina sposobnost rađanja i produljivanja vrste pa je ona zato imala veći "ugled".
Danas, kad se sve izvaže, svi smo jednaki po sposobnostima. Dopunjujemo se. Samo da još islamski svijet to shvati...

Post je objavljen 22.02.2006. u 15:23 sati.