Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/film

Marketing

Post festum Zagreb Dox 2 - dio!

... drugi dio programa subote na Dox-u sastojao se u jednako odličnim filmovima.
To su bili: "The Real Dirt On Farmer John", "Black Gold Under Notecka Forest". Ne znam kojeg bi više istaknuo. Prvi nekako je dominantan prekrasnom fotografijom prirode tj. nepregledne šume u Miedzychodu u Poljskoj, gdje se odvijala radnja ili drugi o otkačenom farmeru Johnu koji na samom početku filma pred kamerama kuša zemlju!

"Black Gold Under Notecka Forest" je vizuelno ali i sadržajem jednako atraktivan film jer nam priča o suživotu prirode i ljudi koji biva narušen pronalaskom "crnog zlata".
Vrlo je tečan i zanimljiv film no nije prepoznat od žirija.

Što bih mogao reći o farmeru Johnu koji je u državi Illinois započeo na selu revoluciju i prezir sumještana svojim eskapadama ili bolje rečeno naprednim idejama koje su se tek sad počele ostvarivati.
John je osebujan lik kojem prvo umire otac dok je bio vrlo mlad a onda u trenucima njegova konačna uspona umire mu jedan od najvažnijih likova u njegovu životu, majka. Tada negdje uspijeva mu san da poveže zemlju i ljude kroz organsku hranu i umjetnost. Kako je to spojivo? Pa riječ je kako i sam John opisuje o nekim novim hipijima, svjesnim ljudima koji žele živjeti zdravi život. Naravno nije to bio tako ozbiljan film već nas kroz cijelo vrijeme farmer John Petersen nasmijava svojim osebujnim stilom života.

Nakon toga uslijedio je film "McLibel" no bio sam već potrošen da bih se zadržao i na tom vjerujem odličnom filmu. Inaće gužva i za taj film je bila velika kao i za prethodne.
Sutradan sam probao doći na projekcije pobjednika da uhvatim što sam propustio no kad sam unišao u dvoranu kina Europa bilo je doslovno nemoguće se sjesti koliko je bilo publike koja je u filmskom maratonu prosjedila cijelu projekciju svih pobjednika, bez velikih pauza.

Odličan završetak jednog uspješnog izdanja Zagreb Doxa. Direkciji festivala želim da nađu još ideja kako proširiti program (kako su to učinili i ove godine uvođenjem konkurencije filmova o športu i glazbi) te još ovako te i bolje posjećenih festivala.

Post je objavljen 28.02.2006. u 17:34 sati.