Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Dva povratna udarca u isto vrijeme prijete – rješenje problema 88.

Ste probali? Neki jesu, kolko sam videl, tj. čul. Čujem 'D2'. Pa dobro to je prvi potez, ali ne mogu baš samo tak prihvatiti to kao riješenje. Poanta je tamo malo dalje, pa je interesantno vidjeti što bi dalje išlo.
Da bi bilo jasnije o čemu ja to pripovedam ajmo pogledati rješenje. Kao prvo nek stavimo ono kaj se priča. Prvi potez je 1. D2 !!!
Sve bi tu bilo brzo gotovo da bijeli ne odigra 2. D3. Vidio sam da se ovdje često pogriješi. Odigrava se D1. To ne vrijedi. Nakon toga bijeli odigra na C1 i ima drugo oko nakon uzimanja dva crna potezom na E2, ili potezom na A2. Ako bi crni odigrao na E2, bijeli to uzme sa F2 i ima opet dvije mogućnosti za dva oka i to na D2 ili A2. Dakle, crnome D1 ne radi!
Sada crni odigra prvo potez koji iznuđuje razvoj i uništava oko na desnoj strani na F2. To je potez na 3. E2. Na to bijeli mora igrati 4. D1. Odigra li što drugo tu bi crni odigrao i stavio pred zarobljavanja grupu bijelih na desnoj strani. Ako pak bijeli odigra na C1, crni uzima jednog bijeliga na A3 igrom na A2 i onemogućuje drugo oko bijelome.
Možete svašta isprobavati, ali pravi potez za crnoga je 5. B1! On sažima sve moguće razvoje u korist crnoga. To znači da jedini mada također prividno dobar potez je na D1, kako je već spomenuto.
Ovdje je ključan potez koji kao još jedan od prstiju 'drži vodu'. To je B1. Za ovu odluku treba vidjeti dosta dalje i poznavati neke udarce poput povratnoga udarca. Bijeli sada sve stavlja 'pod istu kapu' potezom 6. A2.
Na redu je 'stavljanje karata na stol'. Crni igra 7. C1. To je napad na četiri bijela kamena, mada su i dva crna pod prijetnjom uzimanja. Pod prijetnjom uzimanja su sada i sedam bijelih na deesnoj strani, a i druga dva crna na drugom redu. Zanimljivo je sada tu što su svi kamenčići u okruženju pred uzimanjem. Bijeli je na potezu i uzima prvi, da crni nebi uzeo njemu. Sasma je svejedno kojim će redom to činiti, jjer krajnji je rezultat isti. Nek akrene s 8. A1 i uzme dva crna na prvom redu. Na to će crni vratiti kamenčić potezom 9. C1.
Opet su sve grupe u okruženjima pred uzimanjem. Sadfa bijeli može odgađati kraj potezom 10. F2 i uzeti dva crna na drugom redu, ali spasa nema, jer crni stavi ponovo na D2 potezom 11. D2.

Nastala je pozicija koja je prikazana na dijelu označenom s 2., na desnoj strani prikazane slike posta. Tu su dva povratna udarca i to na C1 i na D2. Bijelom spasa nema. Zar nije bilo zanimljivo? Vidite da onaj D2, baš i nema snagu rješenja problema. Uraditi prvi potez je tek početak. Znam mnoge koji smatraju da imaju znanje ako samo spomenu naslov ili neku crticu. Uobičajeno je stvarati utisak i puno je vještih tome. Površnost površnima jest način prepoznavanja i uvažavanja. Ja ovdje govorim o pravim vrijednostima koje je će pronalaziti oni kojia je do njih stalo. Život nije obveza vrijednosti, ali rezultati i njegova punina ovise o njima.
A sada rješavaći dragi. Čekati nam je novi petak, jer tako se nekako ustalilo ovo naše rješavanje.
bl. Muradenu

Post je objavljen 07.03.2006. u 09:26 sati.