Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/babl

Marketing
















Sine, razumljivo mi je da ti nije jasno kako se moglo dogoditi ono što se dogodilo, ali to zapravo nije teško objasniti, jedino što je potrebno malo razmisliti.

Prisjeti se, jučer smo gledali na jednom televizijskom kanalu nagradni natječaj čiji je cilj bio pospješiti gledanost te televizijske postaje. Prikazali su tri najave za filmove koje bi mogli prikazati, a zatim pozvali gledatelje da svojim glasovima, SMS- porukama, e-mailovima, faksovima, telefonskim porukama ili kako god glasaju za onaj koji bi najradije gledali. Film koji će dobiti najviše glasova biti će prikazan, a ždrijebom će biti izvučeno nekoliko gledatelja između onih koji su glasali za njega, i ti će dobiti vrijedne nagrade.

Eto tako, upravo tako se dogodilo.

Ponuđena su tri filma:

a) erotska kung-fu komedija
b) domaći film
c) "Sedmi pečat" Ingmara Bergmana

Svi su suglasni da je "Sedmi pečat" daleko najznačajniji i najbolji film od ponuđenih, ali nitko neće za njega glasati. Oni koji bi se izjasnili bilo za varijantu b, bilo za varijantu c, misle da je to toliko beznadno da se neće potruditi ni javiti. Oni koji bi rado dobili nagradu ocijenit će da nemaju izgleda za nju ako se opredijele za b ili c, jer je narod stoka koja će se masovno izjasniti za varijantu a, pa samo ako se njoj priklone imaju izgleda da budu nagrađeni.

Upravo na isti način se pred svim našim narodima krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća našao izbor između tri varijante:

a) općenarodne igre s pucanjem i tucanjem, te općom drpačinom
b) daljnji razvoj samoupravnog socijalizma, bratstva i jedinstva, te nesvrstanosti
c) rad, red i znoj

I sad razmisli - ako većina ljudi misli da je većina ostalih tek glupa stoka, te ako dovoljan broj želi nagradu, ishod se zna. Zna se - neizbježan je. Onih koji su sami po sebi tek glupa stoka ionako je uvijek više nego dovoljno. Ako im pribrojiš one koji će se spremno priključiti stampedu nadajući se izbiti na čelo, više ti nitko ne treba.

Naravno da nagradu mogu dobiti tek jedan, petorica ili desetorica, malo njih, ali - dok još nije podijeljena - svi koji su se kandidirali mogu maštati o tome kako je već troše, i život im je odmah ljepši, i time su već svi dobili bez obzira što će kad-tad neizbježno platiti za taj užitak maštanja.



Post je objavljen 20.02.2006. u 11:28 sati.