Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/film

Marketing

Otvaranje 2. Zagreb Doxa !

Otvaranje je počelo onako slično kao i prošle godine sa malim ali simpatičnim gafovima prvo generalnog sekretara festa (kako je sam gospodin Puhovski nazvao) a potom i "izvrsne" direktorice festivala Dane Budisavljević. Meni zanimljivo bilo je to što je pri otvaranju spomenuta Jasmila Žbanić, koja se ispričala za nepojavljivanje u komisiji festivala i to je gospon Puh potkrijepio izvrsnom vijesti (a danas glavnom senzacijom u području kulture) s Berlinalea.

Naime tamo je film dotične Jasmile "Grbavica" osvojio Zlatnog medvjeda i to kako navode agencijske vijesti u konkurenciji filmova poznatih redatelja poput Roberta Altmana i Sidneya Lumeta. Stvarno pohvalno, a dodatan je razlog veselju ekipe Doxa jer su prepoznali na prošlom festivalu buduću pobjednicu Berlinalea. Ona je na prvom Doxu osvojila za Regionalnu konkurenciju nagradu "Veliki Pečat" za svoj film "Slike s ugla" (BiH, 39').
Od ostalog glamura na otvorenju moglo se vidjeti nekoliko eminentnih hrvatskih režisera (Ostojić, Matanić), nešto glumačkog svijeta i prepunu dvoranu kina Europa.

Ono što bih još osim odličnih filmova za početak istaknuo jest i gromoglasnim pljeskom nagrađena inicijativa direkcije festivala za očuvanjem kina koja u centru Zagreba se rasprodaju trgovačkim lancima. U sklopu tog "kino revivala" jesu i projekcije Dox-a u kinu Central.

I za kraj ovog posta istaknuo bih izvrsni film "Yellow tag" o problemu sve veće normizacije i birokratizacije banalnih djelova života žitelja EU, a to se na duhovit način prikazalo kroz sudbinu označavanja krava i druge živadi "žutim" oznakam već pri rođenju. Drugi cjelovečernji film došao je iz USA "Mad Hot Ballroom" i ispričao je još jednom već poznatu priču o pozitivnom utjecaju glazbe i plesa na odgoj i usmjeranje djece. Onako ostao mi je u pamćenju odlično otplesana rumba od dvoje malih protagonista filma. Još jednom sam se iznenadio kako mogu klinci naučiti plesati za ciglih 5 tjedana. Inače ovaj film je dobitnik nekoliko nagrada eminentnih filmskih festivala, a među njima i onog u Karlovyim Varyima.

Svakako odličan uvod i preporuka da odete pogledati nešto od prebogatog programa Zagreb Doxa. Traje do nedjelje pa stvarno stignete, čak i ako živite u Osijeku. :))




Post je objavljen 20.02.2006. u 15:15 sati.