Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Evo kak bi to trebalo biti

Kada malo pogledamo bolje bijelom ne ostaje drugo nega da odigra na 1. E2. Ako to ne uradi bijeli, tu bi odigrao crni, i sve bi bijelome propalo.
Crni se sada brani igranjem na 2. D1, jer tako drži bijeloga na najnižoj mogućnosti stvaranja dva oka.
Na to bijeli nastoji održati mogućnosti na obje strane i igra 3. E1. Sada crni ne može uspješno odigrati sa C3, jer bi bijeli na to odigrao na B1 u namjeri da nastavi i sa B3, a crna dva bi bila uhvaćena na povratni udarac. Zbog te mogućnosti bijeloga, igranjem na B3 i hvatanjem kamena na B2, crni to brani igrom na B3. Sada bi bijeli imao drugo oko igrom na F3. E, da se to ne desi crni igra 4. F3.
Došli smo do postave kao u prethodnom problemu. Daljni razvoj nam je već poznat. Bijeli odigra 5. B3. To je priprema za hvatanje kamena na B2 uz povratni udarac na dva crna na D-vertikali.. Dakle ide: 6. C3, 7. B1 Da još jednom postavimo taj povratni udarac, da bude jasno i onima koji su naletjeli ovdje prvi puta. 8. C1 (zarobi bijeli kamen na C2), 9. C2 (stavi na sada prazno mjesto i zarobi tri crna kamenčića). Sada ostaje pred zarobljavanjem i nema mu spasa, crni kamenčić na B2.

Kroz igru, a i putem literature, vidimo razne dobre kombinacije. U narednim partijama često dolazimo do situacija u kojima prepoznajemo već naučene mogućnosti ili dijelove njihove, koji se dobro uklapaju u zamišljene razvoje. U takovim slučajevima poznavanje tih dobrih razvoja nam služe kao segmenti s kojima radimo. Čak i u promišljanju razvoja možemo navoditi razvoje u takove gdje ćemo upotrebljavati čitave poznate segmente. Igra tada prelazi na nivo znanja i poznavanja. Naravno u svemu tome treba razumijevanja, jer pojedini segmenti mogu doživljavati iskrivljenja, jer nasuprot je protivnik koji nastoji uništiti vaša oružja u znanju, ako ih prepozna ili zna više. Borba tada prelazi u područje poznavanja mogućnosti kao i njihovog kreiranja. To znači da se tada igra i dužim nizovima poteza. U tome se često sjetim jednog intervjua jednog od vrhunskih profi-igrača goa. Pitali su ga koliko poteza unaprijed gleda u partijama. On je bez velikog razmišljanja odgovorio: 'Oko 100.' Sve to nije naročito teško i čini se s puno volje, ako se igra s razumjevanjem.
Evo bijaše još jedan problem nakon preskoka jednoga vikenda. U Amsterdamu sam dobio jedno zanimljivu manju zbirku problema koji tretiraju česte situaciju završavanja partija ili njihovih dijelova. Zbog interesantnosti materije uskoro ću preči na njih, pa kada ih ispucam, evo me nazad ovoj velikoj zbirci.
Pozdrav i veselite se životu bl. Muradenu

Post je objavljen 20.02.2006. u 08:37 sati.