Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ladyofblackness

Marketing

Kako je Zeus kaznio ljudski rod

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Zeus, vrhovni gospodar cijelog svijeta, nije bio taj koji je stvorio ljude. Tvorac ljudskog roda bio je Prometej, moćni Titan koji je Zeusu u nevolji pomogao da zagospodari svijetom. Zato se Zeus, i pored svoje moći, pomalo plašio i Prometeja i ljudi. Zato je kaznio ljudski rod smislivši jedno strašno lukavstvo.

Najprije je svom sinu Hefestu, majstoru svih zanata, naredio da sačini djevojku ljepšu od svih. Zatim je sazvao ostale bogove i naredio im da djevojku obdare svim darovima.Tako joj je Hera udahnula želju za sretnim brakom i darovala joj prekrasne haljine i nakit. Ateni, koja je imala udjela u Prometejevom stvaranju čovjeka, cijela ta Zeusova ideja nije bila baš sasvim po volji pa je djevojci, umjesto mudrosti, usadila lukavost i mržnju; Hermes ju je obdario podmuklim i laskavim govorom, darom za laganje i spletkarenje i ljubavlju prema ogovaranju; najzad, Afrodita, boginja ljubavi, obdarila je djevojku zavodljivošću i neodoljivom privlačnošću.

Pošto su je bogovi tako bogato darovali, Zeus joj dade ime Pandora("obdarena svim darovima") i ,kao svoj poklon, dade joj čvrsto zatvorenu kutiju od srebra i zlata pa reče:"Pazi dobro,ne otvaraj je dok ne dođeš među ljude!"Pod čvrsto zatvorenim poklopcem Pandorine kutije nalazilo se sve najstrašnije što se može zamisliti:bolesti, poplave, suše, požari, potresi, glad i neimaština, mržnja i zavist među ljudima, bol, tuga i jad. Pandora to, doduše, nije znala, ali je ipak sprovela u djelo strašnu Zeusovu namjeru,a evo i kako.

Kad joj je dao kutiju, Zeus ju je poslao među ljude i to ravno u zagrljaj Prometejevom bratu Epimeteju. I ubrzo se njih dvoje ludo zaljubiše...pa već sutradan napraviše veliku svadbu. Poslije vjenčanja, među poklonima ugleda Pandora svoju već skoro zaboravljenu kutiju. Reče mužu da je kutiju dobila od Zeusa i predloži mu da zajedno pogledaju šta je unutra, ali je Epimetej želio da ipak sačekaju njegovog brata. Pošto Prometej nikako nije dolazio, radoznalost nadvlada Pandoru, te ona sama otvori tajanstvenu kutiju.

Vidjevši kako iz kutije izlaze van sva zla ovog svijeta i ogromnom se brzinom šire među ljudima, Pandora se silno uplaši i zalupi poklopac!Time je, nažalost, učinila i više nego što je Zeus zamislio.On je, naime, na samo dno kutije stavio NADU, da ljude utješi kad im bude najteže! Pogođeni silnim nevoljama, a bez tračka nade (koja je ostala čvrsto zatvorena pod poklopcem Pandirine kutije), ljudi su bili potpuno bespomoćni i ponovo prepušteni na milost i nemilost Zeusu i drugim olimpskim bogovima.

Danas, par tisuća godina kasnije.... zla Pandorine kutije i dalje haraju svijetom.


Post je objavljen 19.02.2006. u 21:51 sati.