Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/feelthedarkness

Marketing

Progoni na vještice.....

Bok svima.Prošlo je mnogo vremena od mog zadnjeg posta pa sam odlučila napisati jedan,a i vidim da neki ispituju kad će novi post.

Image Hosted by ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Upravo sam čitala jednu enciklopediju i naišla na nešto zanimljivo. Riječ je o vješticama i njihovim progonima.

U srednjovjekovnoj Europi vjerovanje u vještice bio je uobičajen dio svakodnevnog života.Kršćanska je crkva u 12. stoljeću čarobništvo proglasila herezom,izdajom Boga. Vještice su se smatrale zlim štovateljicama vraga, a Crkva je organizirala masovne progone vještica, i svatko na koga se posumnjalo bio je zatvoren, potom bi mu se sudilo i bio bi pogubljen. Tim progonom ubijeno je 300,000 ljudi, uglavnom žena. Povjesničari tumače lov na vještice različitim razlozima. Između ostaloga općenitim progonom žena i razvojem medicinske znanosti. Tada je to bilo jako primitivno i glupo. Čak su ljudi i kad im je umrla krava ili neka osoba okrivili prvu prolaznicu i proglasili ju vješticom ili ako je neka osoba bila ružna sa puno mladeža na licu, proglašena je vješticom. Za mučenja su postojale razne sprave. Osumnjičene osobe za čarobništvo bile su zvjerski mučene kako bi ih se natjeralo na priznanje i odavanje suučesnika, što je totalno jadno. Ako priznaš ubiju te, ako ne muče te dok ne umreš. Većina optuženika je priznala sve što se tražilo samo da bi zaustavili mučenje. Načini mučenja uključivali su bičevanje, žigosanje usijanim željezom, raspinjanje, drobljenje prstiju, i kopanje očiju.
Jedan od načina bilo je bacanje vezane osobe u vodu. Ako je bila kriva, plutala bi; nedužna osoba bi potonula.
Ne zvuči li to sve malo preglupo? Nikad nisu pomislili da bi se prava vještica možda oslobodila svojim nekim čarolijama?
Glavni krivac za to sve bila je Crkva. Ubili su stotine tisuća žena i nekoliko muškaraca samo zbog neke optužbe nekog seljaka ili jer je neka bakica radila razne ljekove od ljekovitih trava.
Nemam više što dodati pa eto pozdrav svima i valjda vam nije ovaj post dugačak kao onaj prethodni.

Pozzdrav!

Post je objavljen 18.02.2006. u 19:03 sati.