Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Tri jahača Lustracije: Ivan Zvonimir Čičak, dužnik (2.)


16.2. Udbaši

Zadarski Hrvatski list objavio je “popis hrvatskih novinara i ostalih suradnika Udbe”. Na listi su uglavnom poznata imena iz javnog života, i za nepoznavanje prilika iz komunističkog vremena, popis djeluje šokantno. Stručnjaci za to područje kažu mi da je popis prilično vjerodostojan. Međutim, samo njegovo objavljivanje u ovom povijesnom trenutku čini se bespredmetnim i politički beznačajnim. Danas više nikoga ne zanima tko je radio za obavještajne službe (a trebalo bi). E, da je taj popis objavljen prije 15 godina, danas bi bila drukčija politička slika Hrvatske.

Zvonimir Čičak, Jutarnji list, 17.02.2006 23:54


Koncem devedesetih Vjesnik Nenada Ivankovića objavio je redakcijski tekst s preslikom dokumenta koji dokazuje navodnu suradnju Ivana Zvonimira Čička s Udbom. Protiv Vjesnikova postupka ustala je sva slobodno misleća javnost štiteći istaknutog borca za ljudska prava i stradalnika iz 1971. Tvrdilo se, ne samo da je ne etično objavljivati informacije iz špijunskog podzemlja, već i da je tvrdnja da je Čičak s Udbom počeo surađivati još u srednjoj školi, netočna. Prema kazivanju Čičkovih tadašnjih suradnika u HHO-u, osumnjičeni sedamdesetprvaš, otišao je kod zadnjeg šefa Udbe Josipa Perkovića provjeriti "Ima li Udba što o njemu". Sav ozaren vratio se prenijevši da je Perkovićev odgovor bio "Nema."

Kad već danas iz načelnih razloga ne ustaje u obranu prozvanih u Hrvatskom listu, što sam najavio, još me samo zanima spada li Josip Perković u stručnjake koji su mu rekli da je zadnji popis navodnih suradnika Udbe "prilično vjerodostojan"?


Post je objavljen 18.02.2006. u 17:42 sati.