Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Tri jahača Lustracije: Miroslav Tuđman, prestrašeni (1.)


Jedan od značajnijih kadrovskih promašaja pokojnog dr. Franje Tuđmana je postavljanje za ravnatelja HIS-a svog najstarijeg sina Miroslava. Nastupom, taj čovjek želi ostaviti dojam mudrog staloženog profesionalca. Nastoji se dojmom, ako već ne može općom fizičkom pojavnošću, razlikovati od oca kojem su u svakom odaslanom dojmu bile dominantne emotivno potaknute geste i mimike. IAli, Miroslavov bezizražajan dojam ne krije mudre i logične rečenice. On obično, kao što je slučaj i u priči o Perkovićevom popisu navodnih suradnika Udbe, govori smeteno, kontradiktorno. Akademskom pozom hladnokrvnog Tuđmana, bivši ravnatelj HIS-a prikriva strah, neznanje, neodlučnost i nemoć. Evo ključnog dijela njegovog današnjeg istupa:

Miroslav Tuđman opovrgava da je zatražio popis suradnika Udbe

"Netočne su izjave bivšeg ravnatelja HIS-a Miroslava Šeparovića da je popis suradnika Udbe na moj zahtjev napravio Josip Perković. Takve izjave rezultat su ili neznanja ili pokušaja manipulacije. Puna istina je da su Perković i Gabriš radili rekonstrukciju operacija SDB-a do 1990, i to je kao knjiga objavljeno za potrebe obavještajne akademije", kazao je za Večernjak dr. Miroslav Tuđman, bivši ravnatelj HIS-a.

U toj knjizi nije bilo govora o imenima voditelja ni suradnika tih operacija i to stoga da se to ne bi koristo u dnevnopolitičke obračune i diskreditaciju pojedinaca. Osobno nikad nisam koristio te podatke, koje su HIS i obavještajna zajednica napravili rekonstrukcijom obavještajnih službi KOS-a i SID-a (Službe za informiranje i dokumentaciju MVP SFRJ) 1993, iako sam imao osobnih razloga to učiniti.

Naime, znao sam razloge zbog kojih su me neki od tih ljudi, koji su danas u medijima i politici, napadali zadnjih 5-6 godina tvrdi Tuđman. Podsjećam, tada smo bili u ratu i morali smo imati uvid u mrežu koja je bila razgranata u Hrvatskoj. Rekonstrukcija je napravljena profesionalno i temeljito i o njoj je obaviješten predsjednik Tuđman.

Anita MALENICA, Večernji list, 17.02.2006 18:58



Miroslav Tuđman i Josip Perković na fotomontaži Večernjeg lista


Tvrdnjom o netočnoj izjavi Miroslav Tuđman nastavnički udjeljuje packu Miroslavu Šeparoviću, kao jednom od medijskih eksponenata Josipa Perkovića. Zatim kaže da u uratku Josipa Perkovića nije bilo popisa suradnika, da rečenicu iza potvrdio da je napravljen popis suradnika Udbe, KOS-a i SID-a, ali se on njime nije koristio, iako je imao osobnih razloga to činiti.

Miroslav Tuđman se do te mjere boji Josipa Perkovića da sugerira da Josip Perković nema nikakve veze s popisom Udbaša, koji je zapravo postojao u HIS-u, ali ga on kad je bio ravnatelj nije koristio.

Mlađi Tuđman nikada nije volio Perkovića, ali ga je morao trpjeti zbog Đurđe Šušak koja mu je bila glavni kadrovik u HIS-u. Zapravo, operativno su cijelo vrijeme Tuđmanovog ravnanja HIS-om, tom službom upravljali Đurđa Šušak i Josip Perković. Perković je i osobno imao danonoćni pristup Gojku Šušku, drugom čovjeku u zemlji. Poznato je da je zadnji hrvatski šef Udbe predložio Gojku Šušku Antu Nobila za odvjetnika Tihomira Blaškića. Franjo Tuđman više je vjerovao Gojku Šušku nego vlastitom sinu Miroslavu. Josip Perković je preplašio oca i sina Tuđmana izviješćem svog suradnika Veselina Marinova o pripremama atentata na Miroslava Tuđmana u režiji Mladena Naletilića Tute. Miroslav Tuđman je ekspresno dao ostavku na mjesto ravnatelja HIS-a. Naslijedio ga je Miroslav Šeparović. Tuta je završio u Haagu, a potencijalni atentatori na Tuđmana mlađeg nikada nisu procesuirani.

Nemoć spram Josipa Perkovića, kojem je u naljedstvu ostala većina tajni dr. Franje Tuđmana i Gojka Šuška, bivši ravnatelj HIS-a usmjerava u fatalistički zaključak:

Činjenica je da je u KOS-u i Udbi do 1990. bio znatan broj ljudi iz medija i političke elite, no njihove pozicije nisu bile iste. Jedni su bili nalogodavci, a drugi su bili izvršitelji ističe Miroslav Tuđman. Točno je i to da smo dobili Domovinski rat na bojišnici, no izgubili smo obavještajni rat s tim službama zaključio je.

isto kao gore


Post je objavljen 18.02.2006. u 12:27 sati.