Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tep

Marketing

Iza Stjepanovih vrata

Zlatna vrata
Zlatna vrata i okolica
Stjepanova vrata
Stjepanova vrata, još o imenu
Već sam toliko toga napisao o Stjepanovim ili Lavljim vratima, no čini mi se da nisam pojasnio da ova vrata predstavljaju jedan od ulaza u Muslimansku četvrt. Jeruzalemski Stari grad podijeljen je u četiri četvrti: Židovsku na jugoistoku, Armensku na jugozapadu, Kršćansku na sjeverozapadu i Muslimansku na sjeveroistoku. Muslimanska četvrt je najveća, a zauzima i čitav središnji dio grada. Nastavi li se od Stjepanovih vrata u unutrašnjosti grada, nailazi se ravno na ulicu koja se zove Via Dolorosa, Ulica boli, a mi bismo je nazvali jednostavno Križni put. Stoga i većina hodočasničkih skupina bar jedanput za svoga boravka u Jeruzalemu uđe na Stjepanova vrata.
Iza ovih vratiju, međutim, odvija se i svakodnevni život ljudi. Na ulasku se obično nalazi policijska patrola pojačana graničnom policijom koja kontrolira tko ulazi u grad i imaju li vozači sve potrebne dozvole.

Image Hosted by ImageShack.us

Budući da se u blizini nalaze i džamije, mjesto je pogodno za trgovinu, pa se može naići i na trgovce koji prenose kruh.

Image Hosted by ImageShack.us

Rekao sam da se ovdje odvija normalan život ljudi, a za njega je potreban i plin. Ovaj gospodin lijepo se naslonio na ogradu kamiona i zapalio cigaretu. Ja sam ubrzao korak.

Image Hosted by ImageShack.us

Ovdje, na početku Križnog puta, promet ponekad zna biti prilično gust, pa se stvore i čepovi. Svatko želi stići do svojeg dvorišta ili svoje garaže.

Image Hosted by ImageShack.us

Nastavak: Stjepanova vrata (slike)

Post je objavljen 18.02.2006. u 08:58 sati.