Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/shumarka

Marketing

dosadne li zidičnosti..?

...
Dosadne li zidičnosti..?ili se to meni samo čini?!

zidičnost je riječ koja je značenjem vrlo slična zbirnoj imenici od zid - zidovlje (može i ziđe i zidad). Ali ona to nije, već formom podsjeća na objektivno poimanje svih zidova zajedno, dakle ne kao pojedinačnih segmenata već kao jednog cjelokupnog, nerazvedenog pojma tj. neprekinute površine, ovako dosta apstraktno gledajući...

Možda je vaš pronicljivi um već pronicnuo da će moja današnja umotvorina biti usko vezana za zidove. Ako jest, onda vrlo revno umujete.

Image Hosted by ImageShack.us

Kako sam, zajedno sa ostalim članovima filmske nam grupe, još prije par dana bila u fazi snimanja filma o grafitiranju, moji su dojmovi još vrlo svježi i spremni za parenje s vama.

Kada ste šetali po gradu (ili se vozili biciklom - što je vrlo opasno, ili se vozili u tramvaju, a može i u busu), sigurno je vaše oko barem jednom bilo vizualno podraženo šarenim zidnim rukotvorinama od kojih se one kvalitetne ne viđaju baš na puno mjesata (nepostojano a u genitivu množine).

Kako mi se srcedrapajuće neda predmet današnjeg posta nazivati 'šarenim zidnim rukotvorinama', umjesto njega ćemo uvesti novu nepoznanicu - 'grafiti'.
Grafiti su, ne u većini slučajeva, vrlo kreativni, lijepi i vrijedni radovi. Profesionalni grafiti, meni su osobno, vrlo zanimljivi, a neki me čak iskreno i zadivljuju u svojoj spetljanosti slova, u bojama, sjenama i ostalim svojim dijelovima. Grafitiranje je nelegalno. Postoje određeni zidovi na kojima je Grad dopustio grafiterima da crtaju, ali je njih puno premalo, npr. Branimirova ulica, Rotor itd., pa grafiteri često podliježu svojim apstinencijskim porivima te se odaju zločinu crtajući na 'zabranjenim' površinama. Amaterski grafiteri, pak, u nedostatku čistih (dopuštenih) zidova, a opet ne hoteći crtati preko divnih profi-grafita također postaju zločinci tako što svoje grafitčiće uvježbavaju na svakoj čistoj površini koja im se nađe na putu u vrijeme inspiracije.

Image Hosted by ImageShack.us

Da se slučajno ne biste zabunili, ovdje mislim na prave umjetničke grafite, ne na tegove kojih je posvuda, a nepotrebni su, čak i narušavaju umobolnički izgled čistih zidova. (tegovi su oni potpisi ispod grafita sa kul slovima koji su postali učestali na svim zidovima kao posebni 'umjetnički' radovi, a sve to s namjerom markiranja teritorija , a govorka se i o želji da se počnu razvijati kao neka nova vrsta sami za sebe).
Tegove je jako ružno za vidjeti kao samostalne črčkarije pa sam ja ,eto, 'old school' pobornik tegova samo kao potpisa nakon izrade konkretnog crteža (grafita).

Što se tiče ustanova tipa HNK ili Mimare ili srednjih škola općenito, mislim da bi njihovi zidovi trebali biti pošteđeni, ali osnovne škole neka slobodno bivaju zašarane jer onda izgledaju veselo i djeca su sretnija u šarenom okruženju.
To nas dovodi do općeg benefita jer će jedini dio populacije nesretne šarenilom biti onih 15% gotičarki za koje nas ionako boli briga. :)

Image Hosted by ImageShack.us

Etoga.

Jeste li znali da se garderoba na standardnom hrvatskom jeziku kaže rušnica (palatalizacijom od ruho – odjeća)??
Niste.

Das ist alles.



Post je objavljen 17.02.2006. u 18:02 sati.