Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/livno1

Marketing

PBZ preuzima LT Gospodarsku banku

SARAJEVO – Iako je u 2005. izvršeno preuzimanje nekada najvećih banka koje su poslovale u Bosni i Hercegovini, prema prvim pokazateljima i ova godina bit će vrlo burna na bh. bankarskom tržištu. Gotovo sve velike banke koje posluju u Bosni i Hercegovini u protekloj godini su pokušale, ili su uspješno realizirale akviziciju neke od postojećih “slobodnih” manjih bh. banaka, kako bi u idućem razdoblju nastavile s trendom rasta. Iza svih ovih transakcija uglavnom se nalaze velike talijanske i austrijske bankarske grupacije koje pokušavaju ostvarit dominaciju na bh. bankarskom tržištu. To potvrđuje i preuzimanje LT Gospodarske banke d.d. Sarajevo od Privredne banke Zagreb (PBZ) čiji je većinski vlasnik talijanska Banca Intesa. Iako nam iz LT Gospodarske banke kao ni iz PBZ-a nisu željeli ni potvrditi, ali ni demantirati, ovu informaciju koju smo dobili iz dobro obaviještenih izvora, očito je da se radi o logičnom potezu talijanskog bankarskog diva koji je od nedavno prisutan na našem bankarskom tržištu preko UPI Banke d.d. Sarajevo.

Dominacija talijanskih i austrijskih banka

Osim Raiffeisen banke, Hypo-Alpe-Adria Banke, UniCredit banke koji su lideri na bh. bankarskom tržištu, već sada je vidljivo da će značajnu ulogu imati i Banca Intesa, kao i Nova ljubljanska banka (NLB) koja je nedavno preuzela Tuzlansku banku. LT Gospodarska banka trenutačno ima šest podružnica i dvadesetak poslovnica diljem BiH, te ukupno188 zaposlenika. U prvoj polovici prošle godine ostvarila je ukupne prihode u iznosu od 6,1 milijun maraka i rashode u iznosu od 7,5 milijuna maraka. Zaključno s 30. lipnjem 2005., ukupna aktiva LT Gospodarske banke iznosila je 128,814.000 maraka, kapital 16,400.000 maraka, kreditni portfolio 72,137.000 maraka, a depoziti 6,733.000 milijuna maraka. Trenutačno su većinski vlasnici LT Gospodarske banke tvrtke Matković Livno, Hrvatska zajednica Herceg Bosna, World Consulting Company Luxemburg, te udruženje HKD Napredak Sarajevo, Želimir Graovac i G.E.S.S iz Milana.
Željko Marijanović

MUP: Poznati izvršitelji razbojništva u ''LT Gospodarskoj banci''

Prema operativnim saznanjima kojima raspolaže Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) Hercegbosanske županije, izvršitelji razbojništva u LT Gospodarskoj banci u Glamoču su Ozren Gvozden rođen 1983. godine u Prijedoru i Danijel Marčeta rođen 1981. godine u Banja Luci, a nastanjen u Prijedoru.
U prostorijama Policijske postaje Glamoč saslušani su svjedoci izvršenja spomenutog kaznenog djela, a zbog osnovane sumnje da su sudjelovali u pripremanju kaznenog djela slobode su lišeni B.P. (1978) i Ž.Č. (1977) nastanjeni u Glamoču.
Naime, jučer su dvije maskirane muške osobe naoružane automatskim puškama iz LT Gospodarske banke u Glamoču otuđile 16.350 KM, a nitko od djelatnika banke i stranaka koje su se zatekle u banci nije ozlijeđen.S mjesta događaja počinitelji su pobjegli u motornom vozilu "golf II", zelene boje, koje je ubrzo pronađeno napušteno u blizini mjesta Jasenovi Potoci, općina Mrkonjić Grad, priopćeno je u MUP-u HB županije.Pljačkaši su pokušali zapaliti vozilo kojemu je djelomice izgorjela unutrašnjost i u kojemu su pronađeni određeni predmeti, obuća i odjeća, a koju su počinitelji koristili prilikom izvršenja spomenutog kaznenog djela.MUP HB županije uputio je poziv građanima koji imaju bilo kakvu informaciju o kretanju i boravku počinitelja spomenutog kaznenog djela da obavijeste policiju pozivom na broj 034/ 203-673 ili da jave najbližoj PP ili PU ili drugim službama za provođenje zakona.
(Fena)


Post je objavljen 16.02.2006. u 23:41 sati.