Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/koreja

Marketing

You are my sunshine

Kakav sam danas lijepi film gledao. Korejanci imaju puno filmova, toliko da svaki tjedan možete gledati novi. To su najčešće drame i po tome bi trebali biti i najpoznatiji, a ne po hororima i krvavim samurajima kao Japanci (nisu svi azijanci isti). Danas, na dan kad sam dao svoj posljednji ispit u ovom semestru (nisam položio jedino hebrejski), pogledao sam film koji se zove Nonn neumjong, što znači ti moje sunce u kojem glavnu temu ima pjesma Normana Blakea, You are my sunshine. U filmu istu pjesmu možemo čuti u korejskoj verziji.

Film je od prošle godine, redatelj je Park Jin-Pyo, a glumci nije bitno. Radi se o seljaku koji se muči da bi osvojio srce jedne samozvane 'princeze' ni sam ne znajući što će mu sve ta ljubav donijeti. Na trenutke smiješan film se drži čvrsto romantike i melodramatičnog žanra i pokušat će vas svim silama rasplakati. Ja bih se kladio da će i uspjeti. Svejedno, iako srcedrapajući filmovi nisu previše omiljeni većini publike, ovaj je film bio nominiran za najbolji korejski film 2005 godine, a osvojio je nagradu za najboljeg redatelja i glavnog glumca kojeg sam ja osobno u ovom filmu vidio prvi put (a vidio sam dosta korejskih filmova).

Image Hosted by ImageShack.us

U filmu seljak Seok-Joong koji je uzaludno tražio ženu u Filipinimasvim si silama (40 mu je godina) želi srediti život. nakon što je dobio povrat novca kupuje kravu i započinje s vlastitom farmom, a u planu mu je i oženiti se. Vidjevši lokalnu konobaricu Eun-Ha, na prvi se pogled zaljubljuje i ne odustaje sve dok ne osvoji njezino srce. Iako ju zabavlja svojim dosađivanjem, Eun Ha ne želi nikakvu dublju vezu, no uskoro će se i ona zaljubiti. Uskoro že se i vjenčati.

Do ovog dijela ovo je bio šarmantan film i zabavn film, no nakon vjenčajna i nekoliko dana idiličnog bračnog života. Film se mogao još malo odužiti i ovdje završiti. Bio bi to u tom slučaju sasvim solidan i lijep filmić. No to nije ono što redatelj ima na umu. Nakon sat vremena film Eun Ha se javlja na telefon, a s druge strane je njezin muž: ne Seok Joong nego njezin prvi muž. Seok Joong će prodati kravu kako bi mu platio da ostavi ženu na miru. Nakon toga, film će krenuti još više iz bajke u realnost i doktor će otkriti Seok Joongu da mu je žena zaražena AIDS-om. Šokiran, vratit će se kasno doma, no njegova će žena već pobjeći od kuće i početi se prostituirati niti ne znajući da je bolesna. Godinu dana kasnije ponovo će se sresti u sceni kad Eun Ha biva bačena u zatvor. Seok Joong će joj dolaziti svaki dan u posjet, ali ona neće htjeti s njim razgovarati niti mu se pokazati.

Image Hosted by ImageShack.us

No tu još nije kraj, a kako bih ostavio barem malo mistike nad filmom neću otkriti završetak. Mogu samo zaključiti kako mi se film jako svidio.

Post je objavljen 18.02.2006. u 22:38 sati.