Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/splitskibbb

Marketing

Oduzimanje zastava

Rasističke ispade, kakvih je bilo na nedjeljnoj utakmici Hajduk - Dinamo, nećemo tolerirati — poručio je premijer Ivo Sanader, a ministar unutrašnjih poslova Ivica Kirin najavio je kako će se ubuduće na sportskim natjecanjima odmah na ulazu oduzimati transparenti, zastave i slični rekviziti koji potiču nasilje i nekog vrijeđaju, a kažnjavat će se i navijači koji pjevaju rasističke i uvredljive pjesme.
O kazneno ili prekršajno evidentiranim prijestupnicima vodit će se zbirka podataka, koju će hrvatska policija razmjenjivati s policijama drugih zemalja.
Izgrednicima bi se mogla zabraniti nazočnost određenim sportskim natjecanjima u Hrvatskoj, najmanje na jednu, a najduže na pet godina. Nosi li natjecanje oznaku visokog sigurnosnog rizika, organizator bi morao voditi evidenciju prodanih i dodijeljenih ulaznica, tako da zabilježi imena i prezimena osoba koje ih dobivaju.


Potraga za izgrednicima

Policiji, na njezin zahtjev, mora dopustiti uvid u evidenciju o ulaznicama. Poznatim izgrednicima nametnut će se i obveza da se prije početka određenog natjecanja jave nadležnoj policijskoj postaji te izvijeste o adresi na kojoj će se nalaziti za vrijeme natjecanja i dva sata nakon njega. Policija će to moći i provjeriti te, ako utvrdi da nije na toj adresi, raspisati potragu.
Prema podacima MUP-a, od sredine 2003. do kraja 2005. u neredima na sportskim natjecanjima ozlijeđeno je 110 navijača te 19 policajaca, a podneseno je 1355 zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka protiv 1581 osobe.
Oko 90 posto nereda dogodilo se na nogometnim utakmicama.



Post je objavljen 16.02.2006. u 14:17 sati.