Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Hrvatski list objavio Perkovićev popis novinara suradnika Udbe


prvotni upis 16.02.2006. u 13:07


Šokantna naslovnica današnjeg Hrvatskog lista


Popis od dvjesto navodnih suradnika Udbe, među kojima su i imena nekolicine poznatih novinara, ali i drugih javnih osoba (državni tajnik ministarstva vanjskih poslova i eu integracija, predsjednik Hrvatskog sabora...), prema Hrvatskom listu, koji ga je danas objavio, dio je dokumenta pod naslovom Suradnička mreža Službe državne sigurnosti RSUP-a SRH (djelomična rekonstrukcija), Zagreb srpanj 1997., sastavljenog od straner Josipa Perkovića "a za potrebe hrvatske obavještajne zajednice.
Sjećam se da je Ivanka Toma u Jutarnjem listu 1999. pisala da su Josip Perković i Jan Garbiš 1997. za potrebe vlasti izradili "Rekonstrukciju djelovanja Službe državne sigurnosti u SRH". Lako je moguće je da su "Suradnička mreža" i "Popis" dio "Rekonstrukcije".

Uredništvo Hrvatskog lista piše da "pošto Tomislav Marčinko nije objavio popis Udbaša", objavit će ga oni. Je li HL dobio popis od Marčinka ili Nenada Ivankovića, koji jučer u Globusu izjavljuje da ga i on ima (pisao je o njemu kao glavni urednik Vjesnika koncem devedesetih, a u knjizi s ključem "Sova" čak je sugerirao da je popis dobio od Josipa Perkovića op. ž.p.), teško je reći.

Popis bi trebao izazvati šok u javnosti, pored toga što su neke osobe koje se nalaze na njemu, javno tražile da ga se objavi.
Dio imena iz "Suradničke mreže" za sada se može pronaći na adresi: Popis hrvatskih novinara i ostalih suradnika Udbe!.


Mario Profaca na Perkovićevom popisu suradnika Udbe


Mene uopće nije iznenadilo da se na tom popisu nalazi pod pseudonimom "Sokrat" Mario Profaca, dobitnik Golden Candela Awarda. Već sam više puta upozorio na neke epizode iz njegove obavještajne karijere, zaogrnute u novinarstvo (vidi: AMAC Forum kukavički laže - o Domagoju Margetiću, Mariu Profaci, Anti Damjanoviću i Markici Rebiću)

Mario Profaca


Pošto je on dobio nagradu američkih obavještajaca za razvoj pretraživanja otvorenih izvora informacija, pa je u tom razvoju na svojim stranicama i prenio izmišljotinu da sam ja agent MI6-a, došao je red da mu se odužim i jedino njegovo ime istaknem s Perkovićeva popisa.

update: Kao što sam najavio rasplamsala se rasprava o popisu navodnih suradnika Udbe. Sutrašnji Večernji i Jutarnji list naširoko razrađuju temu. Osobe s objavljenog popisa demantiraju suradnju (Inoslav Bešker), a u prvi plan počinje dolaziti sukob između obavještajnih frakcija Josipa Perkovića i Markice Rebića. Miroslav Šeparović tvrdi da je Josip Perković 1997. po narudžbi Miroslava Tuđmana, tada šefa HIS-a izradio "Rekonstrukciju suradničke mreže", ali domeće da objavljeni popis nije identičan onome koji je Šeparović jedno vrijeme čuvao u svom kućnom sefu. Šeparović, čije je prvo radno mjesto bilo pravnik u JNA kasarni na granici Hrvatske i Slovenije (kako je sam napisao u biografiji kad je imenovan ministrom pravosuđa) se oštro obrušava na Markicu Rebića da on stoji iza objavljivanja "falsificiranog" popisa.
UDBA MUST GO ON!


Post je objavljen 16.02.2006. u 21:46 sati.