Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hal9000

Marketing

Hitler: lice i naličje

Image Hosted by ImageShack.usHitler je definitivno bio kontroverzna i brutalna ličnost i možemo reći posljednji veliki osvajač. Uz njega se vežu epiteti kao; najveći zločinac svih vremena, Sotonin sluga i slično. Da je čovjek bio gad – bio je. Ipak, kada govorimo o njemu, stiče se dojam da je on razaratelj idealnog svijeta koji je postojao tamo prvom polovicom 20. stoljeća. Hitler je u taj idealan svijet donio ubojstva i krv, te uz ogromne žrtve promijenio svjetski poredak. Na kraju ipak u svom naumu nije uspio, na sreću svih nas.
Ipak, promotrimo svijet kakav je tada bio, pa usporedimo Hitlerova djelovanja po Europi sa kolonijalnim djelovanjima izvan nje. Njemačka je napala Europu, a europske su zemlje bile kolonijalne sile koje su u posjedu držale cijelu Afriku, te dijelove Amerike i Azije. Napavši Europu, Hitler nije bio ništa brutalniji od onih zemalja koje je napao, samo što su se njegova zvjerstva dešavala na tlu Europe, a njihova na drugim kontinentima. Ona krvoprolića koja je II.sv. rat donio u Europu, bila su svakodnevnica u obespravljenim zemljama i plemenima Afrike i Azije, no naši ih preci nisu bili svjesni – ili nisu htjeli biti. U vrijeme kad je Hitler provodio nacističke ideje, demokratski je zapad cvjetao u plodovima kolonijalizma i apartheida.
Ono što je Hitler napravio jest samo to da je tiranina transformirao u žrtvu, a bojno polje preselio iz kolonija u Europu. Ono što bi se moglo smatrati posljedicom II. sv. Rata je kraj kolonijalnog razdoblja, a uzrokovan je slabljanjem velikih kolonijalnih sila. U tom smislu smatram da je pojava Hitlera u povijesti čovječanstva bila potrebna, jer klin se klinom izbija. Hitler je bio sa europskim narodima upravo toliko brutalan koliko su i oni bili brutalni u odnosima sa drugim rasama u svijetu izvan Europe. Svijet je danas nepravedan, ali je ipak mnogo pravedniji nego što je bio prije 60-tak godina.


Post je objavljen 16.02.2006. u 06:15 sati.