Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sickofitall

Marketing

Fizički napadnut urednik Makarska Kronike

np The Shield – Sick Of It All

Danas se u 14.30 odigrao jedan vrlo mučan i apsolutno osude vrijedan fizički napad na slobodu govora u Makarskoj. Restoran «Porat» u centru grada bio je, naime, poprište napada bivšeg suca makarskog suda Predraga Trutina na mog urednika, Anđelka Ercega, pred konsterniranim posjetiteljima za vrijeme ručka. Razlog tom događaju je, navodno, jučerašnji tekst koji je izašao u Makarskoj Kronici, privatnom tjedniku u vlasništvu Ercega, gdje je on ujedno glavni i odgovorni urednik. Tema članka su izjave vezane za jedan Trutinov bivši predmet, tzv. slučaj «Zdjelar», kojeg je Kronika samo prenijela sa tiskovne konferencije predsjednice CEDRE, Semine Lončar, održane protekle subote u hotelu Meteor. Ona je, naime, otvoreno prozvala Trutina korumpiranim. Pošto je Trutinu proteklih dana preminuo otac, trenutno se nalazi u Makarskoj jer se je nedavno odselio u Zagreb, a sva tuga ga ipak ne amnestira od odvratnog i bez skrupuloznog čina. Međutim, nije to jednina afera koja je vezana uz bivšeg suca, jer je po pisanju Kronike, a i drugih medija Hrvatske, navodno umiješan u još nekoliko pravosudnih nedjela.

Upravo je u Bookcafeu na Kačićevom trgu završila promocija dviju knjiga novinara Slobodne Dalmacije, autora Milorada Bibića Mosora – «Zakon Pjace» i nedavno izašle monografije o 'žutima' «Od starog placa do vrha Europe», koja je, naime, kako je i sam Bibić naveo, zasjenjena događajima koji su još uvijek svježi, te je između ostalog rekao, dok mu je Erceg sjedio s desna – Žao mi je što se sve odigrava u ovako mučnom trenutku. Jedna «buča» gorčine mi stoji u prsima – rukama gestikulirajući pokazivao je gorostasni Bibić prema prsima. Ante Tomić, dugogodišnji Ercegov kolega iz davne Slobodne Dalmacije i kasnije Jutarnjeg Lista kojeg je prije skoro četiri godine napustio da bi udahnuo život današnjoj Makarskoj Kronici, najavio je knjige na njegov poznati, duhoviti način, te se je, također, osvrnuo na ružni događaj, no mnogo oštrijim i eksplicitnijim rječnikom. Tomić je, otkrio je Bibić, dijelom zaslužan za ukorićenje njegovog feljtona o Jugoplastici pisanog za Slobodnu, kojeg je smatrao vrlo zanimljivim štivom i nagovarao ga na spajanje u jedno djelo, što ga automatski stavlja u ulogu dostojnog promotora.

Na kraju, nemjerljiva je zasluga Anđelka Ercega zašto ja danas pišem ovako kako pišem. Od prvog dana sam član redakcije Makarske Kronike na što sam uvijek bio ponosan i uvijek ću biti, ma što neki mislili o tom tjedniku i prozivali ga za određene, meni vrlo smiješne pristranosti. Danas je, nažalost, eskaliralo na najružniji mogući način. Zato dižem glas protiv fizičkih napada na novinare. I sam sam osjetio verbalne napade, no to je razumljivo i da se tolerirati jer nikada ne mogu svi biti zadovoljni napisanim, međutim, fizički napad nema apsolutno nikakvih opravdanja, i za svaku je osudu.
Hvala Anđelko na svemu, and don't let down!!!


Post je objavljen 15.02.2006. u 20:02 sati.