Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/infotechnology

Marketing

Hacker?

U ovom postu napisat ću par rečenica o tome što je haker,koja je razlika između hakera i krekera,nešto o hakerskoj etici i haktivizmu.
1.HACKER je kolokvijalni naziv za računalnog entuzijasta,tj. za osobu koja uživa učiti programske jezike i računalne sustave i često se može smatrati stručnjakom za pojedina područja.Iako često poprima negativne konotacije,među profesionalnim programerima ovome se terminu može pristupiti i afirmativno.Negativni imidž hakeri su dobili nakon što su ih masovni mediji i žuta štampa nestručno poistvojetili sa pojednicima koji neovlašteno pristupaju računalnim sustavima sa namjerom krađe ili promjene podataka.Hakeri smatraju da se u tom slučaju radi o tzv.krekerima.
2.Hacker ethic-tj.hakerska etika je uvjerenje da je djeljenje informacija snažno pozitivno opće dobro te da je dužnost svakog hakera djeliti sa drugima svoje znanje i stručnost pisanjem otvorenog koda i olakšavanjem pristupa informacijama i računalnim resursima gdje god i kad god je to moguće
3.Hacktivism tj.haktivizam je pisanje računalnog koda ili nekakvo drugačije baratanje bitovima u svrhe političke prmidžbe.Pobornici ovog pristupa vjeruju da primjerena uporaba koda može dovesti do ostvarivanja određenih političkih ciljeva.Haktivizam je izrastao iz Kulta mrtve krave,čiji sljedbenici su hakeri(e sad kako koji) koji se svojim specifičnim djelovanjem,prema vlastitom uvjerenju bore za unapređenje ljudskih prava.
Dakle,ovo su bili neki osnovni pojmovi koje treba razlikovati da bi se uopće shvatila bit hakerskog postojanja i da se nebi brkali neki pojmovi koji se u svojoj suštini razlikuju kao npr.haker i kreker.

p.s.Ako netko ima kakvih pitanja u vezi sa informatikom neka mi se obrati i ja ću ako budem u mogućnosti pokušat mu odgovorit...i ponekad bi mogli ostavit i komentar da znam da me čitate.
Teme koje vas zanimaju,bilo koje predložite mi komentarom.


Post je objavljen 14.02.2006. u 23:58 sati.