Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/robdakmetal

Marketing

Jason Newsted

Image Hosted by ImageShack.us
JASON CURTIS NEWSTED
Rođ. 4.ožujka 1963
mjesto: Batllecreek, Michigan
razveden
specijalnost: trudi se da Metallica udara jače nego ikad


Jason Newsted je 4-ta osoba koja je svirala bas za Metallicu. Poslije sretne i uspješne karijere sa Clif Burtonom, tragičan događaj mu je oduzeo život... preostali članovi su osjećali da bi Cliff volio da nastave.
I nastavili su uz pomoć Jason Newsteda. On je bio izabran od grupe posle audicije od oko 40-tak ljudi ukljucujuci Troya Gregoryja, Willy Langea i Les Claypola. Jasonu su ponudili audiciju za Larsa od Slegela ali je on bio nesiguran jer je Jasonova trenutačna grupa Flotsam & Jetsam imala ugovor sa njegovim Metal Blade Recordsom.
Jason je morao da stane u velike cipele. Cliff Burton je bio više nego samo basista. Jason je bio bez obzira zainteresovan i definitivno je ostavio njegov trag na Metallicu.


Jason je rođen u Battle Creek, Michigan i odrastao u Niles. Kao 14-godišnjak preselio se u Kalamazoo, Michigan. Tamo je odrastao 5 milja od Gibson Guitar Company.

Njegov razlog za sviranje basa je počeo i završio sa Kiss` Gene Simmons. Njegovi korijeni speed metala se vraćaju kada je svirao sa svojim ocem klavir, tempom bržim nego što treba. Poslije par neuspjelih pokušaja sa basom, pokušao je ponovo kada je dobio svoju prvu bas gitaru.

Jason je kupio bolju bas gitaru kada se priključio lokalnoj grupi Gangster koja je bila sacinjena od gitariste Tim Hamlina. Hamlin je postao mentor i učitelj mladom basisti.
Na veliko iznenadjenje jason je napustio srednju školu posle 3 mjeseca pred diplomiranje i proveo vrijeme van kuce sa Gangster momcima (od onda je završio sa školom i ne preporučuje nikom da je napušta)






1981. Jason i Hamlin su napustili Michigan i otišli u Californiju. Došli su u Phoenix, Arizona na Dan Vještica, 1981. U Phoenixu je Jason radio par poslića kao u Subway - sendvič prodavnici. On i Hamlin su se razišli i Jason je stupio u kontakt sa bubnjarem Kelly David-Smithom.
Sa njim se Jason priključio Paradoxu ali nije puno postigao. Uselio se sa Smithom u Scotsdale, Arizona. Tamo su iskopali gitaristu Mark Vaskeza i Kevina Hortona. Sa Jasonom na basu i često na vokalu grupa se nazvala Dogz. Horton je ubrzo zamjenjen Ed Carlsonom i u takvom sastavu su svirali na različitim mjestima i snimili par demo pjesama.

1983. vokalist Eric A.K. priključio se grupi Dogz kada su promenili ime u Flotsam & Jetsam. Jason je postao bas gitarista, glavni pisac muzike, menadžer benda i tekstopisac.
Flotsam & Jetsam su dobili glavno mjesto na istom Metal Massacre kompilaciji koja je proslavila karijeru Mettalice par godina ranije i grupa je uskoro potpisala ugovor sa Metal Blade Recordsom. Izdali su jedan album, Doomsday For The Deceiver sa Jasonom i izdali još jedan s pjesmama napisanim sa njim. Na Noć Vještica '86 Jason je svirao posljednji put sa Flotsam & Jetsamom.






Na njegovoj audiciji za Metallicu, Newsted je naucio sve Cliffove pjesme ali i dodao nešto svoje da prikaže da je on drugačiji i bolji basista. Audicija se produžila na slijedeći dan i konačno to veče u Tommyjevoj rupi (?)...i napokon su mu postavili veliko pitanje:
"Da li želis ovaj posao?"
A njegov odgovor? Urlanje koje je skoro uplašilo ljude u baru.
Njegov brz uspon u Metallici, koja je bila njegova omiljena grupa, nije bio lak. Prošao je kroz godinu dana torture na granici sa ludilom, apsurdom, neverovatnim ali je Newsted dokazao da može da se nosi sa tim. Poslije 14 god. Jason napusta Metallicu iz privatnih razloga.
Kada se Trujillo priključio Metallici Jason je zauzeo njegovo mjesto kao basista sa Ozzy Osbourneom!


Post je objavljen 14.02.2006. u 20:27 sati.