Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ladyofblackness

Marketing

"Suvremeno" ropstvo u Nigeru

Image Hosted by ImageShack.us
Valentinovo je prošlo tj. prolazi i dosta je happy tema.
Idemo dalje pokušavati spasiti svijet.
Obavjest: Proglašena je Novinarska fotografija godine 2005. prema agenciji Reuters. Tu je fotografiju snimio kanadski fotograf Finbarr O'Reilly u Tahouau, na sjeverozapadu Nigera 1. kolovoza 2005. i prikazuje od gladi tanke prste jednogodišnjega djeteta pritisnute o majčine usne.
Predsjednik žirija je rekao: 'Ta slika ima sve: ljepotu, užas i očaj'.
Nemam što na to dodati jer je sve rečeno. Fotografije su zato da skrenu pažnje na to. E pa nadam se da barem ova jest.

Inače... u oko mi je upala vijest, činjenica (nazovite to kako hoćete) da u Nigeru još postoji ropstvo.
U proljeće 2005 u agencijskim izveštajima i u novinama moglo se pročitati da bi u Nigeru trebao biti oslobođen i posljednji rob. Međutim, vlada u Njiami zabranila je ovu akciju. Ropstvo u Nigeru ne postoji, glasio je stav vlade. Borci za ljudska prava u Nigeru koji tvrde suprotno su uhićeni. Prašinu je ponovo podigla jedna knjiga u kojoj borac za ljudska prava Mustafa Kadi opisuje preuzetu tradiciju.
Kadi je uvjeren da tema suvremenog ropstva neće moći dugo biti tabuizirana. Tvrdi da je i on sam odrastao u sistemu robovanja.
O broju robova u Nigeru postoje različite procjene.
Antirobovska organizacija Timidria je ponovno izašla sa brojkom od 40 000. Mustafa Kadi je suzdržaniji. On je siguran da bar 9 000 ljudi u Nigeru živi neslobodno. Kadia tvrdi da robovanje u Nigeru izgleda drugačije od onog što čovjek poznaje iz europske i američke povijesti.
To je ropstvo u kojem rob stoji na raspolaganju svome gazdi, naravno bez nadoknade. On slijepo vjeruje, da zbog svog socijalnog statusa mora služiti kao rob i 24 sata na dan. U pojedinim oblastima postoje robovi koji moraju raditi do 16 sati na dan.
Ovakva vrsta prinudnog rada, ni u kom slučaju nije pojava samo kod nomadskih naroda Tuarega. Svi narodi Nigera poznaju forme ropstva. Razozi su socijalne i kulturne prirode:
Svi koji su imali sreće da idu u školu, mogu izbjeći ovu praksu. Tko nije imao tu sreću ostaje pod jarmom ropstva.

Moderno ropstvo nije prisutno samo u Nigeru nego i u cijelom svijetu i u sve više varijanti: Prostitucija, trgovanje ljudima, iskorištavanje djece za rad... Ali o tome neki drugi put.


Post je objavljen 14.02.2006. u 22:08 sati.