Venecijanski karneval
,11235.blog.hr" />

Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/11235

Marketing

Venecijanski karneval

Karneval u Veneciji Maska sa tri lica

Uz karneval u Rijeci postoji još jedan, od najpoznatijih i u Evropi a bome i u svijetu, onaj u Veneciji.
Početkom 18 st., veliki putnik toga vremena, Joseph Addison u svojim putopisima opisuje svoj boravak u tom talijanskom gradu.

„ O karnevalu u Veneciji se svugdje govori. Venecijanci su ljudi koji po prirodi vole i slave život i uživanje, a proslave koje im omogućavaju da sakriju svoj identitet, kao što su karnevali, su posebno omiljeni.
Prerušavanje im otvara one mogućnosti koje u običnom, svakodnevnom životu nemaju.
Kao začarani postaju netko drugi, sposobniji, ljepši, jači.
Mogu slobodno reći da su Amori u Veneciji skloniji intrigama nego u bilo kojoj drugoj zemlji.”


maaaaaaaaaaaaaskembal

slika 1  slika 2

Venecija je bila europski centar uživanja, proslava i ljubavi. Stoljećima su venecijanske kurtizane bile kao kraljice svoje profesije.
Još u 16 st. su se pisali katalozi, prije svega za posjetioce grada, u kojima su se mogle naći adrese i posebno živopisni opisi najrafiniranijih i najskupljih dama za zabavu.
U to vrijeme pisac Michel de Montagne piše također o svojim susretima sa spomenutim damama i jako se čudi njihovom broju kao i načinu odjevanja.

“Sve izgledaju i odjevaju se kao prave princeze. Umjetnost oblačenja i prerušavanja im je dala nadasve čednost, i nigdje u svijetu takve dame nisu cijenjene kao što su u ovom gradu na sjeveru Italije.”

 slika 3  slika 4

Smatra se da Venecijanci slave svoj karneval još od osnivanja grada, a u toj svojoj dugoj povijesti bilo je perioda kada su bili i zabranjivani u prvom redu zbog kriminalnih radnji koje su se u dane proslave dešavale.
U vrijeme kad su gotovo svi na ulicama, prerušeni lopovi bi ulazili u otvorene kuće i odnosili dragocijenosti, a ni ubistva nisu bila rijetka.
Prerušeni kriminalci uglavnom nisu nikad bili otkriveni.
Početkom 14 st. je uvedena zabrana prerušavanja koja je trajala gotovo 150 godina, ali upravo u toj epohi je maska postigla nevjerovatan napredak. Prerušavanje je bilo nešto što se iz venecijanske krvi nije moglo očistiti, te su vlasti 1606 godine uklonili zabranu.

 slika 5  slika 6

Džinovi, ženske maske, pajaci, crna lica su upravo u ovom vremenu zabrane doživjeli renesansu.
Suvremenici sa početka 17 st. govore o fantastičnim i bizarnim kostimima nebeskih i morskih božanstava, prerušenih grupa sa toliko zlata, perli i dragog kamenja da je za nevjerovati.
Spominje se još sedam bogato ukrašenih planeta, konji i trube na čelu kolone i različiti instrumenti u sredini…i svi su pjevali i plesali i svaka maska je imala posebno značenje.
S vremenom su se pojavile maske različitih naroda – Turaka, Dalmatinaca, Krećana, Albanaca, Armenaca, crnaca, Nijemaca…zatim maske različitih ekstravagantnih struka kao što su perzijski trgovci svilom, nizozemski mornari, arapske vođe karavana ili ribari.
Početak maskenbala je bio u listopadu, da bi se u vrijeme Božića na kratko prekinuo, a onda je opet započinjao po staroj tradiciji 26. prosinca.

 slika 7  slika 8

U 18 st. maskirana Venecija je sve više dobijala turistički značaj.
Kostimi su postajali maštovitiji, raznobojniji, fantastičniji… Može se već govoriti o umjetnosti pravljenja kostima i maski.
Kreatori ulažu jako puno mašte, znanja u odabiru prikladnih materijala, vremena, a često i jako puno novca.
Zadnjih tridesetak godina, zahvaljujući hotelijerima i turističkim radnicima koji su se žalili na slab priliv gostiju u siječnju i veljači, karneval je oficijelno otvoren upravo u ovim mjesecima. Turisti iz cijelog svijeta dolaze u Veneciju da bi možda nakratko postali neko drugi, i zaboravili svoju, često dosadnu, svakodnevnicu. U odabranom kostimu, sakriveni iza maske, makar na kratko dobijaju novi identitet, a time i osobine posuđene ličnosti, a ponekad i hrabrost da naprave nešto što možda nikada ne bi.

 slika 9  slika 10

 slika 11





Post je objavljen 14.02.2006. u 12:08 sati.