Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/livno1

Marketing

Legende o svetom Valentinu

I dok zaljubljeni, a i svi oni koje je ikada u životu pogodila Cupidova strelica iščekuju 14. veljače, dan kada će svojim partnerima ili simpatijama iskazati svoju zaljubljenost, ljubav ili samo naklonost, mnogi od njih niti znaju, a niti su se zapitali od kuda potječe kult štovanja Svetog Valentina - zaštitnika zaljubljenih? Slavljenje Valentinova se proširilo po čitavom svijetu iz kulture SAD-a i Velike Britanije. Danas Valentinovo nije samo Dan zaljubljenih nego i dan ljubavi i poštovanja prema nama dragim osobama. Mišljenja o podrijetlu ovog praznika razlikuju se od znanstvenika do znanstvenika. Pa tako postoje i različite legende od kada se i zašto štuje sveti Valentin. Sveti Valentin bio je svećenik u Rimu za vrijeme Kaludija II koji je pomagao mučenicima. Naposljetku i sam biva uhićen te ga sam car šalje prefektu Rima koji ga je osudio na prebijanje te naložio da mu se odrubi glava. Ta je kazna izvedena 14. veljače 270 godine. No prema povijesnim izvorima naći će se još mnogo Valentina. Sama ljubavna legenda zapravo započinje u srednjem vijeku u Engleskoj i Francuskoj gdje se smatralo da ptice oko 14. veljače počinju tražiti svoj par. Zbog tog razloga zaljubljeni su smatrali ovaj dan posebno prigodnim za pisanje ljubavnih pisama, a samo ime Valentin se koristilo kao sinonim za onoga koga se voli.

Tajna vjenčanja

Po jednoj od legendi, sveti Valentin živio je u vrijeme starog Rima. Pogubljen je kao mučenik upravo 14. veljače 269. godine, zbog toga što se nije htio odreći kršćanstva. Legenda kaže da je pred pogubljenje ostavio oproštajno pismo kćeri zatvorskog čuvara s kojom se sprijateljio. Pismo je potpisao riječima “Od tvog Valentina”. Druga teorija, pak, kaže da je sveti Valentin služio kao svećenik na dvoru cara Claudiusa II, koji ga je zbog neposluha zatvorio, a kasnije i pogubio. Tijekom vladavine Claudiusa II, Rimska vojska je vodila mnoge krvave ratove. Claudius koji je nosio i nadimak Okrutni imao je velikih problema popuniti rimske legije novim legionarima, mahom mobiliziranih iz redova plemstva i viših staleža. Claudius je vjerovao da razlog zbog kojeg rimski muškarci nisu željeli u vojsku leži i u njihovim ženama i obiteljima pa je stoga zabranio sva vjenčanja u Rimu i otkazao sve zaruke. Rimski svećenik koji se tome usprotivio bio je sveti Valentin. On i njegov pomoćnik sveti Marcijus su potajno vršili obrede vjenčanja nad rimskim kršćanima. Takva djelatnost nije mogla proći nezapaženo. Svećenici su odvedeni pred rimskog perfekta, koji ih je osudio na smrt bičevanjem, a nakon toga su im odsječene glave. To se dogodilo 14. veljače 269. godine. Godine 496. papa Gelasius proglasio je 14. veljače Danom sv. Valentina, a tek poslije na taj datum su se počele izmjenjivati ljubavne poruke, a sv. Valentin postao je zaštitnik zaljubljenih.

Svečanost Lupercalia
Jedna od legendi govor i da je u antičkom Rimu, 14. veljače bio je praznik kojim se odavala počast Juni, kraljici svih rimskih bogova i boginja. Rimljani su Junu također slavili i kao božicu zaštitnicu žena i braka. Sljedeći dan, 15. veljače, stari su Rimljani slavili kao svečanost Lupercalia. Na taj dan neoženjeni rimski muškarci i neudate žene, koji su, inače, drugih dana bili strogo odvojeni, provodili su ritual "izvlačenja imena". Naime, imena neudanih rimskih djevojaka zapisivana su na listiće papira i ubacivana u obredni krčag. U predvečerje Lupercalia slobodni bi muškarci izvlačili po jedno ime, i nakon toga bi imali pravo biti s "izabranom" za trajanja svetkovine. Nerijetko su tako spojeni parovi ostajali zajedno i poslije svečanosti. S obzirom da su Rimljani sredinom veljače slavili svečanost Lupercalia, pastori rane kršćanske crkve odlučili su čin mučeništva svetog Valentina i svečanost Lupercalia povezati u jedno.

Različite tradicije

Tradicija ovoga blagdana se ogleda u slanju anonimnih čestitki ili razglednica svojoj simpatiji uz prigodni tekst poput “Be my Valentine” ili “I love you”. Kod nas se ovaj blagdan počeo slaviti početkom 90-ih godina, a mnogi do tada vjerojatno nisu ni znali da postoji. Pitanje je - slaviti Valentinovo ili se ponašati kao i bilo koji drugi dan? Postoje oni koji će nekoliko dana prije 14. veljače provesti u obilaženju trgovina kako bi pronašli odgovarajući poklon. Za Valentinovo će takvi čitav dan pričati o tome kamo će uvečer izvesti dragog ili dragu na večeru. No, ima i takvih kojima će biti dosta valentinovske groznice, a u poklonjenim ružama, parfemima ili pak srcolikim čokoladama neće pronaći više od nepotrebnih izljeva sentimentalnosti. Stanovnici bogatih zemalja svoju ljubav iskazuju novcem, dok oni siromašniji ipak Valentinovo povezuju s ljubavlju. Tako u Tajlandu na taj dan vlada pravo ludilo vjenčanja pa parovi čekaju u dugačkim redovima da ih primi matičar. Na sjeveru zemlje u provinciji Lampang neki parovi, u skladu s tradicijom, na vjenčanje dolaze na slonovima.
dnevnni list

Post je objavljen 13.02.2006. u 17:34 sati.