Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/livno1

Marketing

POČELO SUĐENJE ZA NEZAKONITE RADNJE U KUPREŠKOM PODUZEĆU HERCEGBOSANSKE ŠUME

LIVNO (NINA) – Na Županijskom sudu u Livnu, nakon tri odgađanja, jučer je počelo suđenje optuženima za nezakonite radnje u JP Hercegbosanske šume d.o.o. Kupres, javlja dopisnik NINA-e.
Prvooptuženi u tom slučaju su Mirko Mihaljević iz Livna, Ivica Čobanac iz Novog Travnika, Ile Krezo iz Glamoča i Draško Brnić iz Livna, a po optužnici koju zastupa glavni županijski tužitelj Milorad Barašin optuženi su i Marijan Filipović, vlasnik Finvesta iz Drvara, te Mirjana Vila, djelatnica JP HB šume.
Prije početka suđenja Sudsko vijeće, kojim predsjedava sutkinja Ana Krstanović, donijelo je odluku o razdvajanju optužnice u odvojenom vođenju postupka protiv Mihaljevića, Čobanca, Kreze i Brnića, čemu se žestoko usprotivio glavni županijski tužitelj Milorad Barašin koji je kazao kako je time povrijeđeno pravo na vođenje jedinstvenog postupka, a Tužiteljstvo dovedeno u pat-poziciju.
Predsjednica vijeća razdvajanje optužnice protiv Marijana Filipovića nije obrazložila, dok je za optuženu Mirjanu Vila kazala da je to urađeno zbog njezine trudnoće i nemogućnosti odazivanja na sudske pozive u daljem razdoblju.
Rasprava je potom nastavljena čitanjem optužnice koja za nezakonite radnje u JP HB šume najviše tereti bivšeg predsjednika Vlade HBŽ-a i predsjednika Upravnog odbora HB šume Mirka Mihaljevića te bivšeg direktora tog poduzeća Ivicu Čobanca za kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti, a Čobanca i za sklapanje štetnih ugovora, čime su poduzeću Finvest iz Drvara omogućili protupravnu imovinsku korist od 9,045.550 maraka, na štetu JP HB šume d.o.o. Kupres, HBŽ-a, FBiH i države BiH. Prema optužnici, u toj „organiziranoj shemi“ bio je i Ile Krezo kojeg optužnica tereti da je kao bivši predsjednik Upravnog odbora HB šume i član Upravnog odbora Finvesta pomagao u vršenju nezakonitih radnji i Draško Branić za kazneno djelo nesavjesnog rada u službi.
Umjesto četvorice optuženih u navodima optužnice očitovali su se njihovi odvjetnici a branitelj Mirka Mihaljevića ustvrdio je kako optužnica ima političku pozadinu, odnosno da se kroz optužnicu protiv njegova branjenika želi diskredirati Vlada HBŽ-a i Županijski odbor HDZ-a.
Odvjetnik Ile Krezo kazao je da je njegov klijent „zalutao“ u ovu optužnicu, što je ustvrdio i branitelj optuženog Draška Brnića. Svi oni su jednako kao odvjetnica Ivice Čobanca izrazili uvjerenje da će tijekom postupka dokazati neutemeljenost optužbi koje se stavljaju na teret njihovim klijentima.
Nastavak glavne rasprave zakazan je za 9. i 10. ožujka kada će svoj iskaz sudu dati svjedoci optužbe Nedjeljko Pokrajčić, Stanislav Komšo i Ante Pašalić.


Post je objavljen 11.02.2006. u 23:06 sati.