Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paor

Marketing

Uvoznici svinjetine u Hrvatsku u panici zbog kancerogenog mesa

"Glas Slavonije"


Belgiju, Nizozemsku i Njemačku već dva tjedna potresa afera zbog kancerogenog dioksina pronađenog u svinjskoj masti, koja se dodavala kao energetska komponenta smjesi za ishranu svinja na farmama. Nakon tog otkrića zatvoreno je čak 650 farmi.
U strahu od kancerogene svinjetine je i cijela Mađarska, čiji se dnevni tisak svakodnevno bavi tom temom. Mađarska je, naime, pojačala kontrolu i uvoza svinjskog mesa, ali i onog mesa koje je već uvezeno i nalazi se u prodavaonicama. Naime, prema tvrdnjama stručnjaka, dioksin ima sposobnost akumulacije u tijelu, a njegova prisutnost povezuje se s pojavom raka, zatajenjem pojedinih organa i sličnim.
U Nizozemskoj je iz predostrožnosti počelo klanje 3.500 tovljenika, a paniku u Mađarskoj izaziva i to što je zaustavljen izvoza mesa iz Nizozemske u Južnu Koreju i Tajvan.
- Javlja se bojazan da polutke iz Belgije i Nizozemske koje su trebale biti isporučene na Daleki istok, u Koreju i Tajvan ne završe u Mađarskoj. Iako se o problemu pojave dioksina već danima piše u tisku, mađarski ministar poljoprivrede Jozef Graf nije pravodobno reagirao na nastali problem. Počela je oštra kontrola proizvoda koji su pripremljeni za uskrsne blagdane, kao i nekih drugih proizvoda (čokolada, pistacio itd.), stoji u članku objavljenom u Magyar Herlapu, a sličan je tekst objavljen i u Nepszabadsagu.
Budući da se u Republici Hrvatskoj dosad nitko nije javno očitovao o toj temi, unatoč tomu što su Nizozemska, Belgija i Njemačka zemlje iz kojih se u Hrvatsku uvoze najveće količine svinjskog mesa, pitali smo dr. Matu Brstila, pomoćnika ministra poljoprivrede i ravnatelja Uprave za veterinarstvo je li Hrvatska pojačala kontrolu uvoza te postoji li mogućnost da je kancerogena svinjetina završila u našim mesnicama.
- U Hrvatskoj se, nakon što smo iz neslužbenih izvora doznali za zatvaranje farmi u Njemačkoj, Nizozemskoj i Belgiji, provodi pojačana kontrola uvoza svinjetine i do sada nije ni jedan rezultat pokazao da uvezeno meso sadrži štetni dioksin. Situacija je u cijelosti pod kontrolom. U svakodnevnim smo kontaktima i s našom Agencijom za hranu koja također prati situaciju, izjavio za naš list dr. Mato Brstilo, te dodao kako službenu potvrdu o dioksinu u svinjetini iz tih zemalja nisu dobili.
Prema podacima koje smo dobili iz Hrvatske gospodarske komore, u prošloj 2005. godini je u Hrvatsku uvezeno ukupno 38.116 tona svinjskog mesa vrijednosti 92,7 milijuna dolara, a iz Nizozemske je u prvih šest mjeseci 2005. uvezeno svinjskog mesa za više od 10 milijuna dolara.

Neslužbeno doznajemo da Hrvatska uveze godišnje (u svinjskim polutkama) gotovo milijun tovljenika, dok za to vrijeme seljaci nemaju kome mjesečno prodati ni 1.000 komada.

Zdenka Rupčić

Post je objavljen 11.02.2006. u 20:26 sati.