Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/stravicni

Marketing

BOOKS OF THE DEAD: Stephen King – Needful Things (1991)

Kako ovaj blog nosi naziv Kronike horror kulture, a dosad sam se bavio isključivo filmovima i TV serijama, vrijeme je da malo zakoračim u mračne literarne vode. Za naziv rubrike posudio sam Raimijevu Knjigu mrtvih iz serijala «Evil Dead» o kojem ste ovdje već mogli nešto pročitati. Naći će se tu predstavljanja knjiga, kritika, kao i prikaza cjelokupnih opusa autora koji su cijelo svoje pisanje, ili jedan njegov dio posvetili poticanju ljudskog straha. Teško mogu zamisliti bolji prvi tekst za književnu rubriku, odnosno temu za probijanje leda, od Stephena Kinga, tog kralja horror pisma. U devedesete godine King je zakoračio još jednom uspješnicom, opsežnim romanom «Needful Things»…

U malom gradiću Castle Rock u Maineu otvara se nova trgovina zvana «Potrebite stvari», a njen vlasnik i jedini zaposlenik je neobični starac Leland Gaunt. Riječ je o svojevrsnoj antikvarnici, gdje mještani pronalaze dugo žuđene predmete iz djetinjstva, ili stvari koje im trenutno predstavljaju veliku želju. Leland im sve spremno prodaje, bilo da se radi o rijetkoj baseball sličici, medaljonu koji ublažava reumu ili predmetu koji je nekad pripadao jednom drugom «Kingu» - Elvisu. Cijene su pristupačne, a uključuju manji novčani iznos i jednu «ulugu», točnije manju psinu usmjerenu prema nekom mještaninu. No, što se nekom čini kao nedužna šala, drugome je neoprostiv grijeh i malo po malo približavamo se općem međusobnom pokolju mještana. Jedini koji u gradu nije nasjeo na zavodljive oči Lelanda Gaunta jest šerif Alan Pangborn.

Ovo je posljednji roman smješten u imaginarni gradić Castle Rock, a sam autor inspiraciju za djelo pronašao je u sveopćem materijalizmu koji je zavladao svijetom osamdesetih godina. Kritika to baš i nije shvatila, King je u njihovim očima ponovno svrgnut s trona, dok je publika opet imala sasvim oprečno mišljenje. Dvije godine poslije romana pojavila se i TV adaptacija, kvalitetom ni blizu nekim ranijim ekranizacijama Kingovog pisma. No zato je roman teško ispustiti iz ruku do posljednjih stranica. King, majstor opisa brutalnih zločina i eskalacije nasilja, i ovdje se poigrava s našim najskrivenijim željama i strahovima. Možda nije vrhunac svjetske književnosti, ali je neporecivo zanimljiviji od mnogih hvaljenih autora. Hrvatsko izdanje «Potrebitih stvari» izašlo je 1996. godine u nakladi nakladničke kuće SARA-93. pročitajte ako već niste.

Post je objavljen 11.02.2006. u 17:53 sati.