Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ladyofblackness

Marketing

Svake minute obreže se 6.000 djevojčica

Image Hosted by ImageShack.us
Ne volim čitati novine i samo ponekad pogledam što je novog u svijetu ( i to uglavnom na internet portalima). I što uvijek nađem? Neku šokantnu vijest, saznanje ili sl. koje mi ne da mira dok o tome ne obavjestim sve koje poznajem. Sad imam i blog, pa mogu gnjaviti i sve vas.
Današnja vijest: Svake minute obreže se 6.000 djevojčica.
UN-ove službe procjenjuju da se svake godine u svijetu zbog vjerskih, kulturoloških i obrednih razloga spolno osakati tri milijuna djevojčica
'Danas, u idućih 24 sata, oko ogroman broj djevojčica bit će podvrgnut spolnom sakaćenju', upozorio je izvršni direktor UN-ovog Populacijskog fonda Thoraya Ahmed Obaid:
'Pridružujem se mnogima koji pozivaju na zaustavljanje ove prakse koja osporava ljudska prava ženama i narušava njihovo spolno i reproduktivno zdravlje.'
Odstranjivanje dijelova genitalija na djevojčicama i ženama izvodi se u najmanje 28 svjetskih zemalja. Najrasprostranjenije je u Africi, ali se prakticira i u nekim bliskoistočnim društvima te u imigrantskim zajednicama širom svijeta.
UNICEF strepi da je u Sudanu čak 89 posto žena prošlo kroz neki obred spolnog sakaćenja. No ova međunarodna organizacija izvještava da su višegodišnje edukativne akcije rezultirale smanjenjem trenda u zemljama subsaharske i zapadne Afrike, pa čak i Sudana.
Razlozi za spolno sakaćenje žena objašnjavaju se tradicijom, kontrolom ženske seksualnosti i reproduktivnosti, religijom itd.

Dakle, meni je očito suđeno da budem neuspješni borac za ljudska prava:-)
Ne volim politiku ni gospodarstvo, ali ljudsko društvo me fascinira. Koje si mi gluposti i vjerovanja natovarimo. I tvrdoglavi ko mazge, ne odustajemo. Baš me zanima koliko će godina ili desteljeća proći da se takvo nešto iskorijeni. Ljude (osobito tradicionalno afričko stanovništvo) se može educirati, ali puno teže je promijeniti njihova stajališta i običaje. Ono što se radi desteljećima se neće prekinuti samo zato jer neki ljudi s doktoratom dođu i drže predavanja o štetnosti, ne samo fizičkoj nego i psihičkoj.
Teško se mijenja mentalitet ljudi, ali napredujemo.
A ja ću vas i dalje obavještavati, držati predavanja i skretati pažnju.
A vi... ah, trpite me:-)


Post je objavljen 11.02.2006. u 23:56 sati.