Čičkovo pismo,peratovic.blog.hr" />

Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Lešinarenje nad Vesnom Škare Ožbolt - Čičkovo pismo



Mario Zubović, bivši zubar dr. Franje Tuđmana i osobni prijatelj Ive Sanadera (photo by Vjesnik)


Oštro protiv curenja informacija!

Curenje informacija je od početka bilo najveće zlo u našoj politici. Bio je to jedan od glavnih problema i Tuđmanove vlasti

S Mariom Zubovićem, političkim tajnikom HDZ-a, saborskim zastupnikom i vijećnikom u Skupštini Grada Zagreba, razgovarali smo o posljednjim burnim političkim događajima u Hrvatskoji.
• Našu je javnost uzburkala najnovija afera curenja informacija. Kakav je stav HDZ-a o curenju informacija i smjenivanju Vesne Škare Ožbolt?
- Curenje informacija je od početka bilo najveće zlo u našoj politici. Bio je to jedan od glavnih problema i Tuđmanove vlasti. Svi su se uvijek čudili a informacije su uvijek curile. Čudim se da informacije cure iz naše vlade i zbog toga sam jako žalostan. To, najblaže rečeno, proizvodi nepovjerenje među ljudima koji rade u Vladi zato što se može sumnjati na velik broj ljudi. Oštro se tome treba suprotstaviti i oni koji u tome sudjeluju moraju snositi konzekvence. Što se tiče smjene ministrice Vesne Škare-Ožbolt, članstvo u HDZ-u nikad nije bio uvjet za obnašanje visokih dužnosti u ovoj vladi. Uvijek je na prvom mjestu bila profesionalnost osobe. Inače, Vesna Škare-Ožbolt je dobro radila svoj posao kao ministrica, ali je sebe dovela u nezgodnu situaciju, da kao predsjednica DC-a, zbog prikupljanja jeftinih političkih bodova, kritizira vladu u čijem je radu i sama sudjelovala.

Zoran Milanović, Teme dana, Vjesnik, 11. veljače 2006.


Premijer Ivo Sanader se javno ograđuje od napisa da je POA zaslužna za smjenjivanje Vesne Škare Ožbolt, a njegov prijatelj Mario Zubović dobio je zadatak da u intervjuu s osvjedočenim državotvornim novinarom u Zoranom Milanovićem (bivši urednik Tuđman-Abdićeve "Zapadne Bosne" i Pašalić-Kutlinog "Imperijala") ipak veli da je Škare Ožbolt otišla zbog curenja informacija.

Glasnogovornik POA-e Ivan Zvonimir Čičak u Jutarnjem listu još je eksplicitniji:

Magla na kredit

Slučaj odstrela ministrice Škare-Ožbolt svjedoči, međutim, da pravna država u Hrvatskoj počinje funkcionirati bez pardona i da sigurnosne službe ne respektiraju više nikakve titule, nego obavljaju svoj posao u skladu s pravilima profesije. Javna je tajna da je POA već dugo motrila ovu samopromotivnu djelatnost Vesne Škare-Ožbolt, kojom je ministrica pomanjkanje pravih i konkretnih rezultata u reformi pravosuđa nadoknađivala medijskom prisutnošću koju je, pak, plaćala dilanjem informacija različitim medijima i novinarima od povjerenja.

POA je još prije nekoliko mjeseci upozorila Mesića i Sanadera na to što radi, pa se samo čekao pogodan trenutak za njezin odstrel.

Ivan Zvonimir Čičak, Dnevnik s margine, Jutarnji list, 11. veljače 2006.


Javna je tajna da su se Tomislav Karamarko i njegov kum Vladimir Faber sastali s Ivanom Zvonimirom Čičkom i Danijelom Žderićem prilikom ljetovanja na Mljetu 2004., kada se pripremao Karamarkov povratak u tajne službe.

Poznato je da je Čičak s Karamarkom i Faberom uspostavio dobre odnose, najkasnije 1996. za vrijeme prosvjeda u znak podrške Radiju 101. Čičkov HHO bio je organizator na Karamarko i Faber na čelu zagrebačke policije koja nije izvršila Tuđmanovu zapovjed da se prosvjed suzbije silom. Čičak i Faber zajedno su radili i u Mesićevoj komisiji za pomilovanja koju je kolumnist Jutarnjeg lista morao napustiti za vrijeme korupcijskog skandala.
Ne udara Čičak po Vesni Škare Ožbolt samo zbog privrženosti šefu POA-e Tomislavu Karamarku. Odan je on i Mati Graniću kojeg je spasio optužnice za korupciju u slučaju "Končar" kada mu je odao tajni podatak da je pod mjerama Uskoka. S tim u vezi, još uvijek je nepoznato je zašto Uskok i Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić nisu protiv Ivana Zvonimira Čička podnijeli kaznenu prijavu zbog ometanja istrage.


Gdje je Zvonimir Čičak izgubio Ivana? (photo by Jutarnji list)


Sasvim sumanoto, Ivan Zvonimir Čičak danas zaključuje da će smjena Vesne Škare Ožbolt i imenovanje Ane Lovrin pridonijeti ublažavanju reakcija međunarodne zajednice na osnivanje Zaklade za obranu Ante Gotovine. Nakon što je Vesnu Škare Ožbolt optužio da je kriva za curenje informacija o financiranju obrane Ante Gotovine, Čičak piše da će međunarodna zajednica biti zadovoljna njenom smjenom:

Zaključak za vječnu nulu iz logike

Ministrica Škare-Ožbolt žrtvovana je i europskoj politici, koja sve jasnije izražava svoje nezadovoljstvo Vladinim koketiranjem s krugom ljudi oko Gotovinine zaklade. Jednako tako, europske institucije ne kriju svoje nezadovoljstvo načinom na koji Vlada, mimo pravilnika Haaškog suda, selektivno plaća obranu pojedinih haaških optuženika, prije svega Gotovine.

Ivan Zvonimir Čičak, Dnevnik s margine, Jutarnji list, 11. veljače 2006.


Ako u međunarodnoj zajednici već nisu pročitali da je podržavanjem Zaklade za Gotovinu Ivo Sanader samo legalizirao ranije ilegalno pomaganje Anti Gotovini u kom su sudjelovali između ostalih, on i njegov ministar Božidar Kalmeta, onda im ni imenovanje ministricom Ane Lovrin, Kalmetine poslušnice i osobe koja je britanskog veleposlanika smjestila pod bjegunčevu sliku, neće pomoći da progledaju. A takvim slijepcima ne preostaje drugo no pouzdati se u Čičkovo pismo!


Post je objavljen 11.02.2006. u 13:55 sati.