Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ladyofblackness

Marketing

Rudolph Valentino

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Američki filmski glumac, zvijezda nijemog filma i najpoznatiji latino ljubavnik svih vremena. Rudolph Valentino rođen je kao Rodolfo Alfonzo Rafaelo Pierre Filibert Guglielmi di Valentina d'Antonguolla u u Italiji. Njegov otac Giovanni bio je veterinar i bivši konjički kapetan, a majka Beatrice Bardin, Francuskinja otmjenih manira i družbenica markize Giovinazzi.

Iako nije imao nikakvih realnih temelja mladi Rodolfo maštao je o životu na visokoj nozi. Na nagovor prijatelja Domenica Savinoa, odlazi 1913. godine u Sjedinjene Države bez poznavanja engleskog jezika. Ali put k uspjehu nije bio lak. Novac je zarađivao na razne načine, a započeo je kao vrtlarev pomoćnik na jednom imanju na Long Islandu. Kasnije je radio i kao konobar te perač posuđa. S vremenom je postao profesionalni plesač u Maxim baru u New Yorku. Dodatni je prihod ostvarivao i kao žigolo za usamljene dame iz visokog društva. Odlično je plesao tango, a sve zahvaljujći majčinim poznanstvima u pariškim otmjenim krugovima, gdje je usavršio plesanje tanga. Zahvaljujući dobrom plesu dobiva angažman u plesnoj predstavi The Masked Model s kojom putuje u Kaliforniju i nastanjuje se u San Franciscu.
U samim filmskim počecima snima niskobudžetne filmove u kojima igra sporedne likove, sve dok u filmu Četiri jahača apokalipses Alice Terry nije otplesao tango i stekao bezbrojne obžavateljice gotovo preko noći. Već nakon nekoliko prvih prikazivanja filma uslijedili su dugački redovi ispred kino dvorana. Ženski dio publike bio je očaran Valentinom. O tome slikovito govori i podataka da je nakon prikazivanja filma Šeik Valentino primio deset tisuća pisama s bračnim ponudama. Filmski studio Metro odbio mu je dati povišicu zbog iznimnog uspjeha filma i Valentino prelazi raditi u konkurentski filmski studio Paramount. Za njih snima još jedan, već spomenuti, veliki filmski hit - Šeik (1921.). Obožavateljice iznova luduju za njim, što ide do toga da pri njegovom pojavljivanju u javnosti pokušavaju s njega otrgnuti komadić odjeće ili kose. Međutim, slava mu nije pomutila um jer Valentino je film Šeik smatrao pomalo smiješnim, a sebe uopće nije doživljavao kao velikog glumca. Čak ni takav stav nije utjecao na njegovu popularnost. Naprotiv, dodatno ju je uvećalo objavljivanje njegove knjige pjesma Day Dreams.
Iako na filmskom platnu veliki zavodnik u privatnom životu nije bio odveć uspješan. U brak je stupao dva puta, prvi puta s mladom filmskom zvijezdom Jean Acker (za koju se pretpostavlja da je bila lezbijka). Iako je brak formalno prestao postojati tek nakon tri, stvarno je brak trajao samo šest sati. Mladenka Jean, što je prilično rijetka pojava, svog mladoženju nije pustila u spavaonicu već prve bračne noći. Taj se brak ujedno smatra najkraćim brakom među slavnim i poznatim osobama.

Drugi puta dr vjenčao 1922. godine (iste godine kada se i na papiru razveo od Jean Acker) s plesačicom i scenografkinjom Natashom Rambovom. Ali već osam dana nakon vjenčanja došlo je do skandala jer je Valentino uhićen pod optužbom za bigamijom jer razvod od prve supruge nije postao pravomoćan. Drugi brak trajao godinu dana. Istovremeno, iako se u javnosti često pojaljivao s ljepoticama, Valentina je pratio glas da je homoseksualac.

Na premijeri filma Šeikov sin (15. kolovoza 1926.) u New Yorku Valentino je iznenada krahirao. Osam dana kasnije preminuo je u New Yorku od upale potrbušnice. Imao je 31 godinu. Nakon vijesti o njegovoj smrti dvije su njegove obožavateljice počinile samoubojstvo. Tri godine za redom, nakon njegove smrti, svakoga dana misteriozna dama u crnom donosila buket od trinaest ruža - 12 crvenih i jednu bijelu.

Mislim da sam pogledala jedan film s Valentinom i ne sjećam ga se vrlo dobro tako da ne mogu reći da sam njegov fan.
Razlog što pišem ovaj post je moja baka. Ja sam cijelo vrijeme bila uvjerena kako ona nije filmofil i da ne zna nijednog glumca. Prošli vikend sam bila kod nje i u nekom časopisu je bila njegova slika. Kad je ona počela neumorno brbljati o njemu, nisam mogla sakriti oduševljenje. Moja uvijek ozbiljna baka koja ne voli filmove jer su "gubljenje vremena", zapravo je Valentinov fan. Čudno kako ne znam neke stvari o njoj.


Post je objavljen 10.02.2006. u 21:02 sati.