Sve o pozadini smjene Vesne Škare Ožbolt
,peratovic.blog.hr" />

Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Sve o pozadini smjene Vesne Škare Ožbolt


Nakon prvih izvještaja s press konferencije smijenjene ministrice pravosuđa Vesne Škare Ožbolt, čitateljima 45 lines nudimo najopširniju analizu optužbi da je ona najodgovornija za curenje povjerljivih informacija iz Vlade..


Kao što je najavila Jelana Lovrić, Vesna Škare Ožbolt mogla bi postati nova Ankica Lepej - preko 80 posto slušatelja Radija 101 ne podržava Sanaderovu smjenu ministrice pravosuđa. Jelena Lovrić je razmatrajući smjenu ministrice u novom Globusu napisala:

A Vesna Škare Ožbolt ne bi se u tom slučaju nužno morala pretvoriti u gubitnika. Možda bi je nacija doživjela kao neku novu Ankicu Lepej. Koja je stradala jer je svojedobno provalila Tuđmanove tajne račune. Nakon toga HDZ izbore nije mogao dobiti. Hrvatska javnost ima pravo na informacije o tome kako se i na što troše sredstva državnog budžeta. Uključujući i finaciranje haških obrana


Škare Ožbolt na današnjoj presici u Saboru, Sanader joj je zabranio nastup u zgradi ministarstva pravosuđa, nije priznala odgovornost za curenje podataka iz Vlade. Kaže da novinari sami najbolje znaju tko su im izvori iz Vlade.

Zadnju kampanju protiv nje za odavanje povjerljivih informacija pokrenuo je Večernji list u tekstu Anite Malenice. Kako potvrđuje Ivica Đikić u "Feral Tribuneu", ravnatelj POA-e Tomislav Karamarko izvijestio je Ivu Sanadera da je Vesna Škare Ožbolt provalila informaciju da je Vlada uplatila više od dvjesto i pedeset tisuća dolara na račun američkoga odvjetnika Gregoryja Kehoea koji je odnedavno član braniteljskog tima haaškoga optuženika Ante Gotovine.

Vesna Škare Ožbolt na meti je Tomislava Karamarka od proljeća prošle godine kada su ju novinari bliski ravnatelju POA-e optužili da je ona izvor curenja informacija o boravku Hrvoja Petrača u Izraelu.

Iz pouzdanog, saborskog izvora znam da je Sanaderu Vesna Škare Ožbolt smetala zbog svoje dotadašnje solidne suradnje s ICTY-em. O tome može posvjedočiti i Carla Del Ponte koja je dotadašnje postupke Vlade, POA-e i DORH-a u slučaju Gotovina, znala komentirati Vesni Škare Ožbolt:

- Zašto Vaši vode dvostruku politiku suradnje? Srbi će vas preteći.


Vesna Škare Ožbolt najopasnija je za Ivu Sanadera po pitanjima suradnje s ICTY-em. Na slici prilikom jednog od srdačnih susreta s Carlom Del Ponte



POA je u to vrijeme saborskim hodnicima proširila trač da je Vesna Škare Ožbolt ljubavnica Igora Alborghettija, glavnog urednika Globusa o čemu se nedavno raspravljalo i na 45 lines:

*A čija je ona ljubavnica? (lijecenikatolik 06.02.2006. 23:09)

*Po Saboru se pričalo da je ljubavnica Igora Alborghettija? Ona će privatno reći da je to neistina, a da Igora pozna iz vremena kad je radio u Uredu Predsjednika RH. Sad ja ne znam jel' on tamo radio. Znam da je radio u "Hini" i "Večernjaku", prije "Globusa". Ja sam isto čuo priču da je ravnatelj POA-e imao ljubavnicu u "Globusu", al' na puno nižoj razini od Igorove. Nebitna su mi oba trača. Činjenica je da nju Karamarko sustavno ruši, a da ona misli kako je to samo zbog toga što ju Sanader želi vidjeti u HDZ-u. U obrani od Karamarkovih nasrtaja, ne pomaže joj ni prijateljstvo s Miljenkom Manjkasem (glodurom Večernjeg lista), za kojeg znam da joj je bio podređeni u Uredu Predsjednika RH. (45 lines 06.02.2006. 23:27)

*Niš ti ja o tome ne znam, osim: ak je Alborgeti radil u Uredu predsjednika onda je i Puki vodil press službu Bijele kuće. (lijecenikatolik 07.02.2006. 00:16)

komentari


Iz ove rasprave s donedavnim novinarom Globusa, a trenutno Jutarnjeg lista razvidno je da se trač o ljubavničkoj vezi bivše ministrice i glavnog urednika Globusa proširio i EPH-om, usput, na zaštiti kojeg je angažirana firma u kojoj Tomislav Karamarko ima zamrznuto vlasništvo IPPON SECURITY d.o.o, formalno predvođena Draganom Škrtićem, najpoznatijim među bodygardima pokojnog dr. Franje Tuđmana.

Dragan Škrtić i Tomislav Karamarko reklamiraju se poslom s EPH-a


Vesna Škare Ožbolt namjerno je na današnjoj press konferenciji prešutjela svoj sukob s Karamarkom i dovođenje u vezu s glavnim urednikom Globusa, jer najvjerojatnije procjenjuje da ravnatelj POA-e u ovom trenutku ima realno veću moć kod Sanadera i Ninoslava Pavića, s kojom se ona, bez obzira na vjetar u krila koji joj daje dobar dio javnosti, nije u stanju nositi . Jesenas je bila provala u prostroije središnjice DC-a u Ilici 50. Obzirom da iz ureda u kojima svakog radnog popodneva boravi Vesna Škare Ožbolt kao predsjednica DC-a, nije ništa ukradeno - provalnici su samo lagano porazmještali materijale sa stolova i upalili poneko računalo, otišavši nezaključavši vrata, smijenjena ministrica još dovoljno snažno osjeti dah POA-e za vratom, da bi se usudila glasnije viknuti na Karamarka da ju ostavi na miru.

S druge strane, pouzdano znam da je na nju veliki pritisak Miroslav Šeparović, odvjetnik generala Mladena Markača, visokopozicionirani HDZ-ovac, bivši ministar pravosuđa i uhićeni ravnatelj HIS-a.
Na Šeparovića je Vesna Škare Ožbolt pokazala prstom danas se požalivši da su odlazi jer nije htjela pokleknuti pritiscima oko imenovanja sudaca, posebice imenovanju predsjednika Županijskog suda u Zagrebu. Čitavoj državi je valjda jasno da je Miroslav Šeparović za predsjednika Županijskog suda u Zagrebu gurao Ivana Turudića, suca iz predmeta Petrač - Zagorec. U tom se predmetu Miroslav Šeparović pojavljuje kao pravni zastupnik oštećenog generala Vladimira Zagorca i kao njegov tajni posrednik prema Hrvoju Petraču.

Suca Turudića se spominje u dokumentu POA-e, kojeg su premijer Sanader i ravnatelj POA-e Tomislav Karamarko pustili u optjecaj u Nacional i Hrvatski list, kao kariku u lancu pomagača Hrvoja Petrača, kojeg bi po prijedlogu MI6-a "trebalo pritisnuti ili ucijeniti da osudi Petrača u predmetu Zagorec".

Vesna Škare Ožbolt si nije mogla dopustiti prosvjede javnosti koji bi se osuli po njoj da je kojim slučajem dosputila da Turudić postane predsjednik Županijskog suda.
Naravno, to joj Miroslav Šeparović nije mogao oprostiti, pa je i on sa svoje strane ubrzao njen odlazak s mjesta ministrice.

Stoga su se isprva i pojavile glasine kako bi Vesnu Škare Ožbolt mogla naslijediti njena pomoćnica Snježana Bagić, osoba od najosobnijeg povjerenja Miroslava Šeparovića.
Sanader je htio da od "atentata na Vesnu Škare Ožbolt" ima koristi još jedna HDZ-ova frakcija,, ona "kriptopašalićevaca" s istaknutim predstavnikom ministrom Božidarom Kalmetom.

Ana Lovrin, bivša gradonačelnica Zadra koja je britanskog veleposlanika posjela ispod slike tada odbjeglog generala Ante Gotovine, kao ministrica pravosuđa koja će "od sada surađivati na obrani generala Ante Gotovine", biti će odlično primljen signal kod Gotovininih logističara i pristaša.
Ana Lovrin će biti znak, a Snježana Bagić, usko povezana s Miroslavom Šeparovićem, stvarno će upravljati ministarstvom. Tako će još više dokumenata i novaca za Gotovinu odobravati ministratvo pravosuđa, a Miroslav Šeparović, napokon kadrovirati čitavim pravosuđem. Jasno, Karamarko se gotovo trijumfalistički osnažio da vjeruje kako je odlaskom Vesne Škare Ožbolt, nestalo svake prepreke njegovom Prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o sigurnosnim službama, pa se nada da će isti, već slijedećeg tjedan, preko reda, biti uvršten u saborsku proceduru tekuće sjednice.


Miroslav Šeparović slavi otvorenje privatne odvjetničke kancelarije u društvu prijatelja Josipa Perkovića, Celestina Sardelića i Igora Dolanca



Post je objavljen 10.02.2006. u 15:07 sati.