Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Skandal sa žirijem Jutarnjeg lista za publicistiku - Željko Krušelj u sukobu interesaDio žirija Jutarnjeg za publicistiku: Branko Matan, Željko Krušelj, Antun Šuljić, Vlaho Bogišić i Marko Grčić. Nedostaju Ivo Banac i Davor Butković


Ove godine žiri Jutarnjeg za publicistiku sastavljen je od: predsjednika žirija Vlahe Bogišića, ravnatelja Leksikografskog zavoda Miroslava Krleže, dr. Ive Banca, sveučilišnog profesora i saborskog zastupnika, Davora Butkovića, zamjenika glavnog urednika Jutarnjeg lista, Marka Grčića, književnika i publicista, Željka Krušelja, novinara i publicista, Branka Matana, glavnog urednika časopisa “Gordogan” i don Antuna Šuljića, ravnatelja IKA-e.

Oni su se odlučili za pet autora i knjiga koje ulaze u uži izbor za publicističko djelo 2005-e: Jasna Babić “Urota Blaškić” u izdanju Večernjeg lista, Nikica Barić “Srpska pobuna u Hrvatskoj", koju je tiskao Golden marketing - Tehnička knjiga, Mirjana Kasapović “BiH - podijeljeno društvo i nestabilna država” koju je izdala Politička kultura, Ranka Matasović “Jezična raznolikost svijeta” u izdanju Algoritma i Božidar Novak “Hrvatsko novinarstvo u 20. stoljeću”, izdavača Golden marketing - Tehnička knjiga - Press data.

Izdavač Golden marketing - Tehnička knjiga pojavljuje se dva put u užem izboru Jutarnjeg.
Kako je meni svojedobno pričao Josip Manolić i kako u novom broju piše Hrvatski list Golden Marketing - Tehnička knjiga je poduzeće u kom je glavni Franjo Maletić. istodobno direktor Vjesnika.

Potpuno je jasno da se Božidar Novak, zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Vjesnika osobito ne nadzire što radi Franjo Maletić, direktor Vjesnika, kad mu je Maletićeva firma izdala knjigu, koju je evo žiri Jutarnjeg uvrstio u najuži izbor.

A prema tekstu Hrvatskog lista i mojim informacijama u žiriju Jutanjeg nalazi se Maletićev čovjek i zemljak, povjesničar Željko Krušelj, angažiran i u Vjesniku.

Evo kako Hrvatski list opisuje odnos Maletića i Krušelja:

U prvi mah Maletić i Rosandić kao glavnog urednika vide Željka Krušelja, pa ga početkom 2005. zapošljavaju u Vjesniku. Međutim, Krušelju, koji je iz Večernjaka otpušten jer je zlorabio novinarsku etiku za privatnu korist, komotnije je bilo biti hvalitelj Maletićevih izdanja u Golden marketingu, nego suodgovarati za nestanak Vjesnika.

Hrvatski list, 09. veljače 2006.


Može li Željko Krušelj biti nepristran član žirija koji će ocjenjivati knjige koje je izdao njegov poslodavac?

P.S. Ako Krušelj ostane član žirija i ako nagradu za najbolje publicističko djelo u 2005. dobije knjiga u izdanju Maletićevog Golden marketinga, ne bi me začudilo da se EPH pojavi kao najbolji ponuđač za kupnju "Tiskare", kojoj je na čelu Franjo Maletić. Ništa čudno, jer bi to Ninoslav Pavić mogao objasniti riječima da EPH, sva svoja izdanja, izuzev Slobodne Dalmacije već tiska u Maletićevoj Tiskari.Post je objavljen 10.02.2006. u 12:00 sati.