Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mcn

Marketing

Zašto smo izlazili iz tisućugodišnjeg ropstva?

(Fran Nischt: KIRKIN SINDROM; Pop & Pop, 2003.)

Malo je zajebano recenzirati pornić. Ono, koji su kriteriji? Literarnost (čemu?), originalnost (kako?), postmodernost (zašto?) ...? Možda je najsuvislije ocjenjivanju žanra bio svojevremeno pristupio R. Fiore - onaj isti stripovski kritičar koji je vrijednost nekog djela, pozivajući se na Faulknerov citat kako je Keatsova 'Oda Grčkoj urni' vrijedna da se zbog nje orobi ma koliko starica, stripove ocjenjivao brojem starica koje bi zbog njih orobio - koji je u jednoj kolumni erotske stripove ocjenjivao brojem uzdignutih kurčića. Kao, koliko mu se puta dig'o dok je čitao. Što je pošteno (iako seksistički jednostrano), kad razmislite, i prilično u skladu s ovim mojim prikazaima koji se pretvaraju kako znaju što je knjiga htjela i pokušavaju dokučiti koliko je uspješno to postigla.

Ali, dobro: kontekst pa tekst pa ... vidjet ćemo.

"Fran Nischt" je pseudonim domaćega autora, pisca (i blogera) koji je svojevremeno znao biti i poznatiji nego danas. KIRKIN SINDROM objavljen je u biblioteci "Diktator" nakladnika Pop & Pop zajedno s knjigama, recimo, Jagne Pogačnik i Tomislava Čadeža, i pripada onom tipu domaćih izdanja koja nikad ne biste vidjeli niti za njih čuli kad ih ne biste dobili izravno od autora (izvan Zagreba, čujem, ljudi kupuju knjige - u Zagrebu sreću autore). Sam autor mi se požalio - a meni je lakše povjerovati nego provjeriti - kako je biblioteka od onih koje dobiju potporu, dobiju otkup, dio naklade se dade autoru, a ostatak odloži u zaborav skladišta.

(Je l' vidite vi kako vrdam ... zajebano je recenzirati pornić! Što ako kažem da mi se sviđa? Što ako kažem da mi se ne sviđa?)

KIRKIN SINDROM priča je dominaciji i pokoravanju. Na svoj način pandan je jednom od onih erotskih klasika koje je u stripu obradio Guido Crepax, a kako su meni svi Crepaxovi stripovi isti ne uspijeva mi se sjetiti o kojemu je bilo riječ ... "Venera u krznu" ili "Priča o djevojci O"? Bit će da je ipak "O" ... E, a i u "O", kao i u KIRKINU SINDROMU zaplet slijedi istu putanju predavanja (kao "surrender", ne kao "lecture"): u "O" junakinju, zbog već nekog razloga, odvode nekamo i tamo je malo muče (sve poradi uzajamne slasti) i malo tucaju dok na kraju ... Ne znam, ili ona ode slobodna i osviještena ili ja nisam čitao do kraja ili sam pobrkao svršetke ili ... Nema veze, u KIRKINU SINDROMU protagonist je muškarac (ugledan, moćan) koji zbog žudnje (i dosade?) pristaje na ulogu roba žene koja ga je očarala. Ona ga predaje u ruke "odgojiteljici" i većina romana je, kak' se šika, posvećena procesu dresure, od iskušavanja do žigosanja.

"Fran Nischt" piše kao parna lokomotiva: vuče naprijed s jasnim ciljem, bez sumnje u tračnice i bez brige za ljepotu okoliša. Nešto malo literarnih ambicija mu se potkrade u uvodu i zaključku, ali korpus romana ima samo jedan cilj: ispričati priču što jasnije i što uzbudljivije.

I sad tu ja moram odgovoriti na pitanje je li bilo uzbudljivo? Kakav je osjećaj bio, putem junaka, biti obnažen, sputan, obnevidio, silovan, pokoran? Kako je bilo čitati o ropstvu, zamišljati se robom, osjećati se robom, pitati se je li ropstvo prirodno čovjekovo stanje? Je li bilo uzbudljivo? I kad kažem da jest, da knjigu nisam mogao ispustiti iz ruku, onda se mogu poslije koliko hoću pravdati da je to snaga moćnog i direktnog pripovjedanja, vi ćete već o meni misliti ono što ne bih želio da mislite, ono za što ne znam bi li mi - van čitanja, van KIRKINA SINDROMA - uistinu bilo uzbudljivo?

(Je l' vidite zašto je zajebano recenzirati pornić?)

Kad bih čitao više pornića, kad bih pasionirano bio upoznat sa žanrom, možda bi me se KIRKIN SINDROM manje dojmio - varijacije teme su ipak daleko od bezgraničnih, i sam "Nischt" dobrano ponavlaj omiljeni si glagole ("mijesiti") i poze. Ovako, kao začinjeno jelo između obroka kruha i paštete, "Nischtova" knjiga me se dojmila kao rijetko disciplinirano i uspjelo djelo svoga žanra. Upekla se u pamet. Preporučio bih je, štoviše.

A koliko bih joj uzdignutih kurčića dao?

Znate kaj ... nije vam ovo takva vrsta bloga!

(mcn)


Post je objavljen 10.02.2006. u 10:11 sati.