Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/maroons

Marketing

Olimpijada u Dubrovniku?!

Petak, službeni početak vikenda. Nećete vjerovat al nočas sam spavao čak osam sati. U usporedbi sa onih ispitnih četiri izgleda kao čudo. Toliko sam se dobro naspavao da sam se bez alarma uspio probuditi u pet(?!), pa sam odkunjao još uru, s guštom.
U stvari, najteže je ujutro ustati iz kreveta. Vanka lednica, u kući hladnica, a pod krpaturom - rahat! Uvijek navijem sat petnaest minuta prije da se stignem aklimatizirat.
Danas počinju Zimske Olimpijske Igre u Torinu. Naših otprilike dvadesetak, naravno predvođeni Janicom Kostelić. Osim nje, i možda brata Ivice, nemožemo računat na neki veći rezultat. Iako mi ona klizačica izgleda dosta dobro. Možda bi ona mogla štogod napravit, makar da uđe u finale. Guba mi je i onaj cro-bob. Splićani su stvarno rođeni za sport. Mirakul.
E, al nitko ne zna da je i u Hrvatskoj jednom bila održana Olimpijada, i to 1950. u Dubrovniku. Riječ je o prvoj poslijeratnoj šahovskoj olimpijadi, na kojoj su sudjelovali največi šahisti tog vremena. Na žalost, nije bilo Sovjeta, zbog prethodnog sukoba Tito-Staljin.
Mečevi su igrani u dvorani i na terasi današnje Umjetničke Galerije na Pločama, a kako je bio kolovoz, mečevi su često igrani i u večernjim satima. Budući je Tito obilato sponzorirao ovo natjecanje prvi put je uvedena veza između Galerije i Starog Grada, gdje su postavljene velike zidne šahovske ploče, pa su i građani Dubrovnika, ali i okupljeni novinari mogli doslovno uživo pratiti razvoj mečeva.
Treba naglasit da je dizajn šahovskih figura s kojima se tad igralo prozvan "Dubrovnik 50", i s tom garniturom figura se igra danas u cijelom svijetu. Figura kule je replika dubrovačke tvrđave Minčeta.
Eto malo povijesti i opće kulture. Nikad dosta takvih informacija.

Keep on bloggin'!!!

Post je objavljen 10.02.2006. u 09:15 sati.