Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/neomondo

Marketing

Mladi vs. Poroci

U ovo vrijeme ovaj dekadentni svijet ima totalno krive ideale, tako i među mladima; najveća fora je napiti se, pušiti i drogirati se.
Pa zašto (već sam i sam sebi dosadan sa tim zašto)? Tko je i gdje pogriješio? Rekao bih da je najviše društvo. O razlozima sam govorio u postu Obrasci ponašanja.
Dobro, to su "ideali", ali zašto mladi uopće počnu sa ovisnostima? Pa pokušat ću na to odgovoriti, a vi mi slobodno možete pomoći.
Alkohol
Mislim da mladi počinju lokati najčešće zbog "prijatelja" i odnosa roditelja (i okoline) prema tim pićima.
Ono prvo je isto dijelom objašnjeno u prije spomenutom postu. A ovo drugo je stvar "kulture zajednice". Preduvjeti da mlada osoba postane pijandura su; da otac ili majka loču pivo, vino i sl. (ne da su teški alkoholičari jer se to onda djeci zgadi pa ni ne kušaju alkohol). Ako nigdje u okolini nema doticaja sa alkoholom onda nema ni "kulture pijenja" pa tako mladi mogu biti "znatiželjni". Kultura pijenja je kada se neko piće cijeni. Pod tim mislim npr. vino se pije nakon jela, ne loče se, rakija samo u posebnim prigodama, šampanjac isto, pivo se pije u umjerenim količinama i ne svaki dan, te ono najvažnije da se sve to usmeno spominje djeci i govori im se kako konzumirati alkohol, ne samo govoriti da je negativno piti jer onda neće imati odgovor na ono famozno pitanje "Zašto".
Ima slučaja kada počinju iz depresije, problema i slično, ali to se neće dogoditi uz dobar odgoj.
Ma mogu mladi konzumirati alkohol ali ne smiju lokati i pijančevati te da im je "pivica" redovno piće.
Pa kako smanjiti lokanje (napijanje)? Za početak zabrana reklamiranja pive. (Tu mi nije jasno zašto se pivetina smije reklamirati, a vino, koje je plemenitije, ne smije.) Druga stvar je da se poveća cijena pive jer je cijena pive manja od cijene soka, pa naravno da će ljudi sa manje novca i mladi koji dobivaju džeparac radije kupovati jeftinije.
Cigarete
Po mojim opažanjima mladi puše tj. počinju sa pušenjem iz idućih razloga; loš društveni obrazac da je pušenje "cool", loše ocjene, depresija, roditelji pušači, znatiželja.
I što onda mladi-pušači rade? Za vrijeme odmora u školi trk u WC zapaliti jednu, troše novac na cigarete, i truju se.
Pa kako to spriječiti? Tu su jako zaslužni roditelji - ne smiju pušiti i trebaju sa djecom razgovarati o tome, ali opet ne ostat samo na tome da je pušenje negativno nego i reći razloge zašto ne pušiti. Niti profesori ne bi smjeli pušiti. Trebalo bi zabraniti bilo kakvo reklamiranje zaštitnih znakova ("Pozdrav iz Rovinja") i prodaju cigareta te primorati trgovce da uopće ne prodaju umjesto da samo na vratima stoji znak zabranjena prodaja cigareta mlađima od 18 godina. Može se još i jako poskupiti cijenu cigareta tako da mladima ne bude moguće kupovati cigarete.
Droge
Ovo su već opasnije vode. Droge možemo podijeliti u dvije skupine; teške i lake (iako su sve gadne). Lakše bi bile marihuana, ekstazi (i sve te tabletičaste). Teže bi bile kokain, heroin. Ove sintetske kao ekstazi odmah uništavaju dijelove mozga.
Kušanje droga ima slične povode kao i pušenje; loš društveni obrazac da ako se ne drogiraš nisi faca, loše ocjene, depresija, znatiželja.
Vjerojatno je ključ uživanja droga u tome da se čovjek mora "ufurati" u to da je droga nešto odlično, pa mu je zato super. U suprotnom čovjek neće osjetiti ništa posebno. Čak je bilo istraživanje na grupi ljudi; jednima su dali drogu i rekli da je to droga, a drugima su je dali ali rekavši da je to placebo. I naravno, ovi prvi su rekli da im je bilo super, dok su ovi drugi rekli da nisu ništa osjetili. To je samo dokaz da naš mozak može sam proizvesti osjećaje ugode, pa nam droge zapravo uopće ni ne trebaju.
Problem kod droge je što stvara sve veću i veću ovisnost koja obično vodi tragičnim završecima. Ta ovisnost raste zbog prelaska na teže droge. Taj prelazak nije obavezan. Dobro, taj dio više manje svi znate pa ću zato reći nekoliko misli kako se riješiti toga problema.
Još je jedan problem koji se javlja kod droga koje se uzimaju preko injekcije, a to su bolesti. Dvije definitivno najpoznatije u AIDS i heptitis. Dakle smanjenjem broja ovisnika smanjio bi se i broj oboljelih od tih bolesti. Dobra stvar bi za početak bila barem dijeljenj besplatnih sterilnih injekcija.
U zemljama gdje je droga legalizirana naglo je pao broj ovisnika (i dilera i mafije), pa znači legalizacija ne bi bio loš korak. Kao što sam već rekao i za alkohol i cigarete, trebalo bi i razgovarati sa mladima o tome a ne samo govoriti da je droga loša. Još bi ih i trebalo upoznati sa tragičnim slučajevima uzrokovanih drogom. Pa i policija bi se mogla malo više truditi hvatanjem "većih riba".

I u pretjeranom konzumiranju alkohola i u pušenju i u uživanju droge je često najveći faktor loš odnos sveukupnog društva i pratećih obrazaca. Drugi faktor je onaj vezan uz negativne utjecaje na psihu (loša situacija u obitelji, loše ocjene, nesretna ljubav i sl.).
Ima ovdje još mnogo toga za reći, ali ja sam pokušao ukazati na neke mogućnosti smanjenja broja mladih koji su potrošači ovih triju poroka.
A sada me nadopunite.

Vidimo se! ;)


Post je objavljen 09.02.2006. u 20:10 sati.