Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hrvatskanumizmatika

Marketing

Turski novac na našem području (2)

Kako smo već naveli u »Samu« 8/80, dio naše zemlje bio je više od 400 godina pod vlašću Turaka. Novac koji je kolao u tim krajevima, ali i preko granica Otomanskog carstva, u nemirnim je vremenima sklanjan i zakopavan, pa se u nas često nalazi. Sav taj novac, a posebno onaj kovan u 13 različitih gradova s područja današnje (bivše) Jugoslavije, zanimljiv je za povijest naših naroda i narodnosti. Budući da muzejske ustanove, a i numizmatičari, nisu pokazali veće zanimanje za nj, ovaj napis o turskom novcu na našem tlu poziv je ljubiteljima starog novca i numizmatičarima da ga sačuvaju od uništenja preradom u nakit, da ga otkupljuju i proučavaju.

U prošlom nastavku dali smo orijentacijski pregled kovanja novca i njegovih tipova od 14. do 17. stoljeća. Sada ćemo prikazati kovanje i tipove novca koji je na našem tlu kolao u 18. i 19. te početkom 20. stoljeća. On je mnogo češći nego novac prijašnjih stoljeća, nisu rijetki nalazi krupnih primjeraka bakrenog novca, srebrni je novac talirskih veličina i težak 20-30 grama (često je kovan od lošeg srebra), a nije rijedak niti zlatni novac.

Zlatni novac, iako najčešće sitan, težak od 0,4 do 2 grama, s nizom različitih naziva, omiljen je u mnogim krajevima naše zemlje te ga susrećemo na nošnjama, a prije drugog svjetskog rata i u mirazima bogatijih udavača.
Vidi cijeli članak.

Autor: Zvonko Habuš
Izvor: časopis "Sam"

Coins Banknotes Militaria Store

Post je objavljen 09.02.2006. u 13:51 sati.