Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ladyofblackness

Marketing

Vjerska tolerancija

Image Hosted by ImageShack.us
Diljem svijeta muslimani pale zastave (ukljućujući i hrvatsku) zbog objavljenih karikatura proroka Muhameda.
Prije svega, znam da mnogi ne znaju tko je uopće bio Muhamed .
Da ne pišem referat o njemu, oni koji žele znati više i koji ne znaju ništa o njemu, neka pogledaju tu.

Ne volim politiku, ne volim sukobe i ne volim ratove. No, sudeći, prema svemu imam dojam da se vraćamo u srednji vijek i opet se sukobljavamo zbog vjere.
Čovjek bi mislio da smo dosad naučili živjeti u toleranciji. Osobito vjerskoj. Da mi je samo znati gdje je bila pamet onome koji je odlučio napraviti karikature. Zar nije pomislio da time vrijeđa cijelu (i to veliku) vjersku zajednicu od otprilike 1,1 milijarde članova? Znam da kršćani ne bi bili oduševljeni da netko karikira Isusa. Krajnje je neoprezno i nepromišljeno igrati se s time. Za nas je reakcija muslimana malo pretjerana, ali mi ne-muslimani ne možemo znati kakvo značenje to ima za njih.
Nadam se da neće biti ozbiljnih posljedica i da će se diplomacijom uspjeti sve riješiti no imam osjećaj da to neće biti bezbolno. Kad na vijestima gledam spaljivanja zastava... doslovno me hvata strah.
Ovim postom ne krivim ni muslimane ni kršćane ni budiste ni bilo kog drugog. Sve demonstracije ovih dana su uzrokovane nesporazumom i neznanjem. Neću nikog kritizirati jer nisam ni kvalificirana za to niti dovoljno upućena.
Nastojim poštovati tuđe vjere i žao mi je što ne mogu svi.

Sad ću otići predaleko i nadam se se se to neće dogoditi, ali.... ako svijet još jednom krene u rat ili sukob u ime Boga (bilo kojeg !!), onda doista sve ide kvragu.

update: Svjesna sam ja toga da bi se o tome moglo raspravljati i raspravljati. Čak i pisati romane. Kriviti jedne, kriviti druge... i nitko ne bi ispao nevin. Ali ovo je samo kratak osvrt.


Post je objavljen 08.02.2006. u 23:06 sati.