Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/joepellena

Marketing

Reprizni program - Mala škola kuhanja za prave muškarce (2) - cocktejli

Danas prirodni nastavak jučerašnjeg kužinjana, jerbo svaki pravi muškarac ne odvaja te dvije stvari...

Uz prekomjerno konzumiranje raznih jela muškarci su sposobni neumjereno konzumirati i razna pića. Kako su pivu i vino povraćali već i najumjereniji tinejdžeri, danas ćemo se fokusirati na rafiniranije mirogojčeke - koktele. Jedan od najrasprostranjenijih tih i takvih pića za pičkice širom naših tuluma je oduvijek bila Sangrija. E pa evo.

Sangrija.

1. Namirnice. Kao što smo već rekli, za spravljanje svih jela, a među njima su i kokteli, potrebna je velika ljubav i puno razumijevanja da bi se postigao željeni učinak. Prije svega nužna je ljubav i razumijevanje zakonite, koja trpi vaše ispade u Konzumu, nakon što ste u blagorečeno veselom stanju došli s uredske zabave. Vi se sjajno zabavljate, i nije vam jasno kako i njoj nije vrhunac provoda utrka kolicima s vašom kćeri (koja uživa kao prase u malo blata) i urlikanje pjesama hrvatske reprezentacije kraj povrtne sekcije. Nadalje potrebno je razumijevanje prodavača, pred kojim glumite da ste nizozemac i na lošem engleskom pokušavate osam litara Babića, pet litara kole, dvije litre đusa, dvije litre fante, džin, votku, limetu, kilu limuna i sličnog voća, šest pivi (ovo ne ulazi u recept, ali se sjajno nadopunjava) i još neke pizdarijice, platiti sa četri eura i dvadeset centi. Tu je vrijedno napomenuti i razumijevanje zaštitara, koji strpljivo podnose vaše psovke, uvrede i pljuvanje. Na povratku s informativnog razgovora u I Policijskoj postaji - Zagrebačke Policijske uprave, Štefa i Matu iz ophodnje povedete "Kod dva goluba" na jedan pelinkovac. Gorak kao život.

Budući je Mato inzistirao da popijete još jednu rundu, kući stižete pripiti i sa sat vremena zakašnjenja. Na vratima vas čeka živčana i već sređena žena, koja je tako lijepa kad se ljuti da je morate imati sad i odmah, i nećete primiti NE kao odgovor. Jedan zvučni šamar vas centrira te se možete u miru početi spremati za zabavu na kojoj ste trebali biti prije pola sata. Dok žena pokušava s vašeg odijela skinuti mrlju od posljednje svadbe, vi krišom maznete burek s mesom i dvije pive. Iz čiste predostrožnosti, jer na tim i takvim zabavama bude samo anoreksičnih kanapea i veganskih salata, te nekakvih ženskih likera i koktelića. Fuj.

2. Srdačno se grlite s gazdom, koji vas malo čudno gleda budući ste mu sekundu prije zažvalili šokiranu suprugu. Eksate deci jegera i službeno utvrđujete da ste dobrano napustili područje Trijeznograda te zašli duboko u Pijanopolis. Kako su inhibicije pale, a samopouzdanje se vinulo visoko u nebesa, puštate pravog sebe iz sebe. Radosno vičete i sprdate se s izgledom gostiju. Tjerate gazdaricu da upali glasnije muziku i bacate se po sredini dnevne sobe, uvjereni da vaše kreveljenje i skakutanje podsjeća prisutne na Travoltu ili Svejzija u Drti Densingu. Pomalo zbunjeni domaćin pokušava vas separirati od drugih gostiju, te vas odmah ugurava u kuhinju. Tu vam pokaže kako se radi sangrija. Ide otprilike ovako. U plastičnu zdjelu, budući ste staklenu već razbili, umješate dvije litre vina, nekakve sokiće i limetu. Riječima gazde, ne limetu, budalo, nego džin. I votku, dok gazda ne gleda. U zdjeli vas čeka već narezano voće, koje tamo stoji samo da bi upilo višak alkohola, što će biti važno u nastavku priče. Malo miješate, stavite leda i Sangrija je spremna za uporabu.

3. Kako se već bliži ponoć, malo prošarate po tulumu, zadovoljni količinom popijene sangrije. Sve vam je u polumagli od eksanja šljivovice s ocem domaćina, koji može izdržati začudno mnogo alkohola za jednog osamdesetogodišnjaka. Budući se to otmjeno društvo smije vašim prljavim vicevima i glasnom podrigivanju, shvaćate da je vrijeme da se sangrija još pojača.

4. Dodajete u sangriju bez predrasuda sva žestoka pića koja su vam na dohvat ruke te šaljete dijete u tobacco, koji jedini radi u ovo vrijeme, po još vina. Budući vi plaćate, dijete donosi Ribara. Tako spravljena sangrija ima djelovanje na prisutne i nazočne poput LSD-a. Tulum doživljava vrhunac, a oduševljeni domaćin radi striptiz na stolu.

5. Nakon što Štef i Mate iz ophodnje odu, uz posljednje upozorenje da će idući put povesti specijalce i maricu te isprazniti tulum, ako i dalje bude tako bučan, pomažete gazdi kod povraćanja u WC-u. Ovaj vas grli kao starog ratnog druga, govori vam kako nikad nije tako dobru sangriju pio i da vas voli. Nakon toga plače i nariče o čemernom životu. Vi ga strpljivo slušate petnaestak minuta, koliko vam je potrebno da se (s oproštenjem) pokenjate. Nakon toga ostavljate ga da spava u kadi.

6. Vraćate se na tulum i uviđate da je sangrije nestalo. To vas ne bi posebno zanimalo da zbog te činjenice ženski dio populacije prijeti da će porazbijati inventar. Barem onaj dio koji još može stajati na nogama. Nakon što nestane osnovnih sastojaka, sangriju radite od svega preostalog. Ulazi u anale da je zadnja sangrija bila sastavljena od ostataka sangrije i već nabubrenog voća, limete, šljivovice, votke, malo džina, đusa i fante, soka od grožđa, i još par stvari. Kuriozitet je da nema glavnog sastojka - vina. Pijanoj gamadi je bilo svejedno. Sve se popilo. Nakon toga jedete voće, kao zadnji preostali alkohol u kući.

7. Tulum završava uz zvukove sirene i privođenje uzvanika. Žene, majke i intelektualke psuju kao kočijaši i šalju policajce u onu stvar. Krema društva se prijeti mrzovoljnim organima reda. Sve završava u kaosu. Mirno dovršavate svoju pivu i objašnjavate policajcu Štefu da ste vi ovdje slučajno i da nemate nikakve veze s ovom bagrom. Budući su i oni u cugi, dopušta vam da obučete njegovo odijelo i vi se sa širokim osmjehom pridružujete cipelarenju bahatog direktora proizvodnog pogona modne odjeće i vlasnika četri dućana široke potrošnje.

8. Ispražnjeni ali ispunjeni upućujete se kući. Budući ste dva sata ranije, kad ste vidjeli kamo sve to vodi, ženu i djecu poslali kući taksijem, nigdje vam se ne žuri. Sa Štefom, Mato i novim uniformiranim jaranima idete u birtiju kraj Pivovare Zagreb, gdje radnici pivovare već od pet ujutro natežu svoj amaro (neće valjda pivu, nju loču po cijele dane). Popijete sve što ima u birtiji, porazbijate sve što ima u birtiji. Budući tamo nema više ničeg zanimljivog, odlazite pred školu gdje mrtvi pijani leže lokalni skinsi. Iscipelarite ih, uzmete im zadnju bocu rinfuznog vina od 8 kuna iz obližnje točionice i konačno sa prvim zrakama sunca krenete, vi i vaši novi pobratimi, prvo prema Importaneu na zadnju putnu, pa dalje svak svojim putem u bolju budućnost.

9. Spavate na WC-školjki do podnevnog dnevnika. Nakon toga se prebacujete u krevet i spavate do večernjeg dnevnika. U međuvremenu, nakon što vam je draga, majčicu joj njenu, stavila telefon na uho, u polusnu vrijeđate gazdu tuluma i njegove dupelizače.

10. Naravno, nikad vas više ne zovu na tulum, a kamoli da pravite sangriju.


Post je objavljen 07.02.2006. u 13:03 sati.