Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ladyofblackness

Marketing

Buntovništvo sa ili bez razloga

Image Hosted by ImageShack.us
Znamo li svi značenje riječi buntovnik? Kada se to nekog pita, odgovor glasi nepoštivanje autoriteta (u današnjem svijetu roditelja, ravnatelja, poslodavca). Na spomen te riječi, prva asocijacija je nasilje. I to je točno, ali djelomično. Buntovništvo obuhvaća širok raspon djelovanja: od obične neposlušnosti pa sve do naslinih organiziranih pokušaja uništavanja autoriteta. No ujedno obuhvaća i nenasilne i pasivne otpore.
Jeste li primjetili da se danas pojam buntovnika označuje negativno, kao nešto u potpunosti loše, a zapravo ima i svoju pozitivnu stranu. Baš me zanima što bi ti ljudi rekli kad bi znali koje su poznate osobe buntovnici.
Npr. Isus. Da, on je bio pravi pravcati buntovnik. Jedini koji se uspio oduprijeti tadašnjoj vlasti za opće dobro čovječanstva. Na kraju su ga ubili. Naravno, ne mogu ni sa sigurnošću reći da je postojao, ali tako se navodi.
Slijedi Sokrat, jedan od najvećih filozofa. Odstupio je od antičkih normi i okarakterizirali su ga kao "moralnu opasnost za suvremeno mišljenje i literaturu". Osudili su ga za navodno nepoštovanje državnih bogova i za to što je iskvario atensku mladež. Proglasili su ga krivim, i osudili da ispije otrov.
Tu je i Mahatma Gandhi, borac za priznavanje osnovnih ljudskih prava za Indijce. Bio je zapanjen nijekanjem građanskih i političkih sloboda indijskih imigranata. Završio je na isti način: nasilnom smrću. Naime, ubio ga je jedan hindu fanatik.
Bi li ikad pomislili da je i Florence Nightingale bila buntovnica? Slavu je stekla kada je organizirala vojne bolnice za vrijeme krimskog rata i primijenila nove metode njege ranjenika, zahvaljujući kojima je dramatično opala smrtnost u bolnicama. Njezin je primjer bio priprema osnivanja Crvenog križa u Ženevi.
Martin Luther King je bio buntovnik, ali o njemu sam već pisala i znamo za što se borio, a i kako je završio.
Evo i jednog modernog buntovnika, Eminema. Usprotivio se cijelom svijetu bez dlake na jeziku. Dobro, bonton i lijepo ponašanje mu je manjkavo, ali jasno i glasno izražava svoja stajališta što se ne bi moglo reći za ostale.
Naravno, ne smijem zaboraviti Jamesa Deana koji je svim holivudskim šminkerima pokazao što znači buntovništvo.
Ima i onih kojima nije uspjevao nenasilan otpor: npr. Spartak, Che Guevara, Pancho Villa... Svi s manje-više opravdanim otporom.

I što se može zaključiti? Autoritet- hura, buntovništvo -fuj? Ili obrnuto? Činjenica je da u ljudskom društvu buntovnici nisu dobrodošli jer ruše one ustaljene norme makar bile pogrešne. Oni su spremni ustati za svoju dobrobit, ali i za dobrobit bližnjih.
Nemojte me sad krivo shvatiti i pomisliti da ja u potpunosti odobravam takvo ponašanje ili da ga idealiziram. Samo tvrdim da su neke stvari opravdane i da ne bi trebale biti osuđivane i negativno kategorizirane.
Naravno, da postoji i druga strana i takve pobune čine više zla nego dobra. No, o tome drugi puta.
U svakom se od nas skriva mali buntovnik. Hoćemo li dopustiti da izađe van je naša stvar.


Post je objavljen 06.02.2006. u 22:56 sati.