Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Zoran Šprajc odjavio Dnevnik pozdravom Tomislavu Marčinku: "No pasaran!"


update nakon Dnevnika:

Zoran Šprajc je ovako odjavio večerašnji Dnevnik:

I dok HTV tehnološki ide naprijed, neki bi htjeli mentalno ju povuć' natrag. Neće ići!


Sad će opet ispast da je zloupotrijebio položaj (kao zbog pozdrava Svim djelatnicima POA-e ma gdje bili), ali ja Šprajca ne mogu ne podržati. A tko misli da se sporne rečenice nisu odnosile na Tomislava Marčinka, neka to hrabro iznese u komentaru!


Tomislav Marčinko (photo Večenji list)


Dakle Tomislav Marčinko sada prijeti da će objaviti popis udbaša i kosovaca na HRT-u i tvrdi da on ni 1991. kao urednik na HRT-u nisam dao otkaz ni jednom četniku ni udbašu. Pitam se samo zašto su se brojni Srbi i poneki Hrvat žalili da su u to doba dobili otkaz ili morali otići. Spomenuo sam već u komentaru pod prethodni post primjer Saše Miloševića i što bi se Mirjani Rakić dogodilo da je prosvjedovala protiv tjeranja Miloševića s HTV-a.

Marčinko bi po pitanju lustracije trebao krenuti prvo od sebe i sebi slučnih. Kako je moguće da je on kao vodeći komunist na Tv Novi Sad dobio posao urednilka na HRT-u. Bio je zlostavljan u Novom Sadu zbog hrvatstva i profesionalnosti. Rušio je partiju iznutra kao Zdravko Tomac? Po kojoj zdravoj logici je Smiljko Šagolj, predratni rigidni komunist i "čuvar Jugoslavije" postao glavni HRT-ov povjerenik za BiH? Zašto je Franjo Tuđman tražio 1992. Gorana Milića da nakon uređivanja Yutela preuzme uređivanje HRT-a? Kojim se to mučeničkim hrvatstvom legitimirao Josip Jović šef partije u Slobodnoj Dalmaciji, da danas može govoriti o lustraciji.

Izdvaja Marčinko Mirjanu Rakić kao suradnicu Udbe i KOS-a, sugerira njen navodni nadimak "Gizela". Napominje da je o "Gizeli" već pisao Ivan Aralica u "Ambri". Ja dodajem da "Gizelu" spominje i Nenad Ivanković u manje poznatom romanu s ključem "Sova". Tko kaže da Nenad Ivanković nije prošao "bezbednosnu provjeru" Udbe kad je odlazio za dopisnika u SRNJ?! Tko kaže da se Nenad Ivanković nije morao javljati u jugokonzulat ili ambasadu na razgovor o svojim razgovorima s političarima zemelje domaćina? Pričao mi je jedan trenutni urednik u Vjesniku da je on osamdesetih svom tadašnjem uredniku u Večernjaku morao pisati izvještaj o večeri u korejskoj ambasadi, koji naravno nije bio u novinarskoj formi i nigdje nije objavljen.

Naravno da su Udba i Kos za Jugoslavije prožele sve pore društva, a logično je da su po šapom imale i medije. Uostalom, zar današnje tajne službe nemaju svoje ljude u medijima? Međutim, mahati nekakvim papirima iz tko zna čije radionice i optuživati svoje kolege za nešto, što da je Tuđman shvaćao kao zlo, Tomislav Marčinko i njemu slični, nikada ne bi dobili posao na HRT-u, stvarno je zločesto.

Svojedobno je jedan tjednik, kojeg je uređivao Denis Kuljiš, prozvao Antuna Vrdoljaka suradnikom Udbe. (Ravnatelj HRT-a u vrijeme Tomislava Marčinka)
Vrdoljak je za socijalizma bio odličan režiser. István Szabó je i danas u svijetu poznatiji režiser od Antuna Vrdoljaka. Čim se pojavila optužba da je bio suradnik mađarske komunističke tajne policije, Szabó je to priznao. Naravno, priznanje je popratio argumentima koje možete i ne morate prihvatiti. Ali je priznao. Sad vam se sama od sebe nameće autobiografska motivacija za filmski bestseler "Mefisto". I opet su nas Mađari u nečem pretekli, a mi i dalje glibimo po Balkanu gdje vječno oni koji bi trebali priznavati i kajati se, bezobzirno optužuju druge.


Post je objavljen 06.02.2006. u 19:56 sati.