Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Bilo je baš lako riješiti problem

Onda. Ste vidli. Obična finta u kutu. Niš nekaj posebno teškoga. Samo je trebalo prokužti fintu u kutu. A finta i ni neka finta. Povratni udarac i to je to.
Neki su se valjda smrznuli kad su vidli da crni može zarobiti bijeli kamen na C2, ako odigra na C3. Ako se brani taj kamen prvim bijelim potezom u problemu, bijeli više ne stigne raditi dva oka, tj. oblik koji mu daje opstojnost. Da, to tako je, ali nemojte se zatvarati u tumačenja pravila igre i čuvati taj kamen na C2.

Oslobodite se prvoga koraka i njegovog rezultata kao obveze. Često gledanje unaprijed u kratkim koracima i odlučivanje samo po njemu nas udaljuje od dobrih rezultata i napredovanja. Već sam ranije pričao o slobodi u pristupu. Ne treba robovati nekim sekvencama, koje nazivamo pravilima. Pravila su tu da nam pomognu, a ne da nas vode. Čovjek treba imati slobodu i kretati se voljom svojom, a pravila mu pomažu. Često su pravila obvezna, ali to su ona, na kojima se štite 'više vrijednosti', ali i njih treba s vremena na vrijeme kritički promatrati, da se odstrani djelovanje uvjeta koji su se promjenili.
Pogledajmo sada rješenje.
Bijeli ignorira pad svoga kamenčića na C2, jer ako ga brani nema dva oka. To je upravo ono što ga vodi na takav put. Igra 1. B3!
Crnome sada ne ostane drugo nego odigrati 2. C3. Sve drugo bi ostavljalo bijelome kontrolu cijeloga kuta i nebi više bila upitna opstojnost bijelih kamenova. Bijeli kamen na C2 se sada više ne može braniti, ali se može namjestiti povratni udarac. Bijeli to i čini igrajući 3. B1!!! .
To se smatra gotovim rješenjem. Kamen crnoga na B2 je napadnut i ne može se ga više spasiti. To i vrapci na krovu već znaju, jer ako crni pokuša izvući s A2. bijeli igra na A3 i nema više spasa za dvojku crnih. Možda vas malo buni onaj kamen bijeloga na C2. Pa tamo je bijelome sigurna točka u njegovom nadzoru. Ako crni zarobi taj bijeli kamen igroma na C1, bijeli odmah uzvrati zarobljavanjem tri crna kemančića igrom na C2. To se zove povratni udarac.
Onda. Ste vidjeli. Je crni mogel kaj bijelome, ako ovaj ispravno igra? Ima puta, često, i tamo gdje se isprva ne vidi. Je li?
Slijedeći petak možda postavim novi problem. Nosim sobom program za crtanje pozicija, a čujem da će tamo biti puno priključaka za internet. Organizatori preporučaju natjecateljima da ponesu svoje lap-top-ove. Mošte mislit kaj bum ja ponesel sobom. Nemam ni pišljivi PC doma. Bu mi valjda netko posudil, da postavim poneki post na blog. Ma, bum se snašel. Možda bu tam i slobodnih PC-ova u nekom internet klubu ili slično. Ma, imaju toga Europljani. Biti na internetu je tam valjda ko hodanje po pločniku. Bum vam valjda pisal i o tome na blogu.
Zasad toliko i lijep pozdrav od bl. Muradenu-a

Post je objavljen 06.02.2006. u 08:52 sati.