Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/illuminati

Marketing

'Deseti planet' veći od Plutona


Xena je nevjerojatno daleko, gotovo tri puta dalje od Sunca nego Pluton

Ledeni svijet na samim rubovima Sunčevog sustava nazvan Xena ima pravo nazivati se planet koliko i Pluton. Možda čak i više s obzirom da je 'deseti planet' značajno veći od devetog.


Astronomi su prvi put ugledali Xenu, poznatiju pod formalnijim imenom UB 313, 2003. godine, ali otkriće nije objavljeno sve do srpnja 2005. Do tada su već shvatili koliko je nevjerojatno udaljena – oko tri puta udaljenija od Sunca nego što je Pluton.

Iz njezine svjetline i udaljenosti astronomi su procijenili da mora biti mrvicu veća od Plutona – pretpostavljajući da, kao i Pluton, reflektira samo polovicu Sunčeve svjetlosti koja padne na nju.

Da bi preciznije izračunao Xeninu veličinu, Frank Bertoldi i njegovi kolege sa Sveučilišta u Bonnu mjerili su njenu svjetlost na valnoj duljini od 1,2 milimetra pomoću teleskopske mreže es u španjolskoj Sierra Nevadi. Xena emitira zračenje koje je posljedica zagrijavanja Sunca, tako da njezina svjetlina nije bila važana u tom mjerenju.

Količina zračenja govori da je Xena široka oko 3000 kilometara, odnosno da je 30% veća od Plutona.

"Ti su brojevi vrlo vjerojatni", kaže Mike Brown s Caltecha, čiji je tim otkrio udaljeno tijelo. "Znamo od prvog dana da je definitivno veća od Plutona."

No, Brown upozorava da je margina za pogrešku u ovim rezultatima prilično velika, oko 400 kilometara. On trenutno analizira nove slike Svemirskog teleskopa Hubble, koje mogu otkriti Xeninu veličinu u točnosti do 50 kilometara, i nada se da će uskoro objaviti svoje rezultate.

Na pitanje treba li Xena biti klasificirana kao planet, Bertoldi kaže: "Pluton je kulturološki poznat kao planet, zašto onda i to ne bismo nazvali planetom? Znanstvenici točno znaju o čemu se radi, zato o tome uopće ne treba raspravljati."

Više:
Caltech: Mike Brown
University of Bonn: Frank Bertoldi



IskonInternet
02.02.2006.


Post je objavljen 05.02.2006. u 15:09 sati.