Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

7. Zimski otvoreni go-turnir Go-kluba 'Velika Gorica' – 04. 02. 2006.

Zanimljivo je bilo vidjeti kakav će odziv biti danas nakon prošlog večikog interesa. Bilo nas je na kraju 15, što je također, za naše uvjete lijep broj, ali devetoro manje. Bilo je bolesnih, a i onih sa drugim obvezama.
Pogledajmo što je ta skupina zaigranih danas polučila.
Vrijeme za razmišljanje 30 minuta po igraču i byoyomi od 15 sekundi za potez. Komi u ravnopravnim partijama je bio 6,5 poena. Partije su bile handicap po razlici u kategoriji umanjenoj za 2. Igralo se u 'Centru za odgoj i obrazovanje Velika Gorica' u Zagrebačkoj 90. Odigrano je pet kola.

1. Zakanj Matej 8. kyu (Velika Gorica), 5 bodova i sos 14(73)
2. Meštrović Stjepan 6. kyu (Velika Gorica), 4 boda i sos 17(69)
3. Smud Mladen 3. dan (Velika Gorica), 4 boda i sos 13(71)
4. Tumpa Tajana 7. kyu (Velika Gorica), 3 boda i sos 15(68)
5. Perković Matej 17. kyu (Velika Gorica), 3 boda i sos 14(62)
6. Primetica Nikola 21. kyu (Zagreb), 3 boda i sos 13(69)
7. Ugarčina Marko 11. kyu (Velika Gorica), 3 boda i sos 13(64)
8. Taušan Mato 21. kyu (Zagreb), 2 boda i sos 15(61)
9. Blagaić Lovro 25. kyu (Velika Gorica), 2 boda i sos 14(70)
10. Jovičić Robert 10. kyu (Zagreb), 2 boda i sos 14(62)
11. Karupović Adil 22. kyu (Velika Gorica), 2 boda i sos 11(63)
12. Pejak Manuel 25. kyu (Velika Gorica), 2 boda i sos 11(62)
13. Maslač Mateo 4. interna kategorija (Velika Gorica), 2 boda i sos 10(59,2,15)
14. Jurić Marko 25. kyu (Velika Gorica), 2 boda i sos 10(59,2,10)
15. Galeković Filip 25. kyu (Velika Gorica), 1 bod i sos 11(63)
Nove kategorije:
16. kyu: Matej Perković
20. kyu: Nikola Primetica
24. kyu: Lovro Blagaić
25. kyu: Mateo Maslač
Bio je to jedan od turnira na kojima je apsolutni vladar bio Matej Zakanj. Pobjedio je u svih pet partija. Odlučujuća pobjeda mu je bila protiv Stjepana Meštrovića u četvrtom kolu. Bila je to pobjeda za čak 32,5 poena razlike.
Stjepan i Mladen su na kraju bodovno poravnati, ali je Stjepan imao čak za četiri boda jači sos, a to znači da je igrao s uspješnijim protivnicima na ovom turniru. Taj teži put do ovih bodova mu je donio prednost na kraju. Bila je zanimljiva njihova međusobna partija u kojoj je Stjepan pobjedio za 39,5 poena. U toj partiji Mladen je doživio kolaps u pristupu igri i pad kvalitete razmišljanja i u izglednoj poziciji porušio sve svoje izglede nekim nemogućim inicijativama. Stjepan je sve to vješto usmjerio u svoju uvjerljivu pobjedu.
Mladen je pokazao prilično slabu formu i to uoči odlaska na Oza europen finale u Amsterdamu. Pored loše vođene završnice protiv Stjepana isto mu se ponovilo protiv Tajane. U izrazitoj premoći pozicije ne vidi kombinaciju u kojoj Tajana spašava ogromnu grupou kamenova, a u samom kraju jedva spašava jednu svoju verću grupu. Panika! Ipak je bila pobjeda za oko dvadesetak poena.
Tajana je predvodnica grupe sa po tri pobjede na kraju. Izgubila je jedino od Stjepana i Mladena, pa joj se to može uzeti kao olakšavajuća okolnost.
Matej Perković je sa tri pobjede na petom mjestu. Posebno je značajna njegova pobjeda protiv Robija. Ovim rezultatom, a i prikazanim igrama u poslijednje vrijeme napreduje u jaču 16. internu kategoriju.
Nikola Primetica je dfanas vrlo dobro odradio ovaj turnir. Tri pobjede od čega je posebno značajna ona protiv Mate, koji mu je izravni konkurent. Prelazi u jači 20. kyu.
Marko Ugarčina je nakon poraza u prvom kolu zaredao sa tri pobjede i tek u zadnjem kolu ga je smirio pobjednik Zakanj. Za Nikolom je zaostao tek po sosos-bodovima.
Lovro je deveti. Značajna mu je pobjeda protiv Karupovića i prelazi u 24. kyu. U trećem kolu, kada je završavao partiju protiv Tajane, me zvao i pita me značajno: 'Pogledaj poziciju i reci mi što sam to nacrtao?'. Gledam, a meni nešto kao konjska glava, ali stvarno nešto lijepo. Njemu izgleda puno znači da stvara lijepe slike kamenčićima.
Robi je danas igrao slabo i na momente poluzainteresirano. Kaže da će stoga biti jak u Rijeci i Karlovcu. Vidjeti ćemo. Pobjegao mu Lovro tek na sosos-bodovima.
Sedmoricu sa po dva boda predvodi Mato. Nakon pšrva dva klpola je imao dvije pobjede i kada je izgledalo da će polučiti odličan rezultat i napredovati u kategoriji, zaredao je sa tri poraza. Početni uspjeh donio mu je jake sos-bodove.
Adil i Manuel se razlikuju tek na sosos-bodovima. Adil je bio malo bolji.
Mateo Maslač i Marko Jurić jednaki u prva četiri kriterija i tek na petom u sosos bodovima pobjeđenih protivnika Mateo ima pet bodova više. Mateo ulazi među kyu-igrače. Na početku čak nije htio igrati jer je mislio da je preslab. Uvjerio sam ga da igra pa što bude. Možda nešto nauči. Na kraju ej imao dva boda, a zamalo i tri da nije u poslijednjem kolu izgubio od Marka Jurića.
Marko Jurić, pričljiv, četo glasno komentira zbivanja tijekom igre. Tako čujemo kako on glasno u drugom kolu, igrajući s Perkovićem, izgovara: 'Il te ne razumijem, il ne kužim.' Dječarac osmogodišnjak u velikoj dilemi. Kakovih će bisera biti, Marko, kada odrasteš? Skidam kapu s poštovanjem.
Filip, radilica, uporno odrađuje turnire i sakuplja znanje i vještinu. Razgovarao sam onako usput s njime o mogućnosti igranja goa u društvenom domu u Mraclinu. Kaže da bi bilo zanimljivo i da misli da bi se moglo.
Slijedeće subote 11. veljače igrati ćemo 8. Zimski kao i obično u Centru u Zagrebačkoj 90 s početkom u 10:30, a ja i još ponetko smo tamo već od 9:30. Svi mogu doći, jer pristup je besplatan. Turnir vodi Daniel. Mladen će biti tamo negdje uz rub pozicije. Oza finale za Europu. Dvojica idu u svijetsko finale među profi-igrače. Da se smrznem kakva konkurencija. Nije da me frka, nego se čak i veselim jakim partijama. Realno nije očekivati neki rezultat.
Izvjestio bl. Muradenu

Post je objavljen 04.02.2006. u 20:34 sati.