Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dubai2

Marketing

Kuala Lumpur - Nocna setnja centrom

Pljusak je prestao i zivot se ponovo vratio na ulice Kuala Lumpura...

Image Hosted by ImageShack.us

...pa sam se i ja izvukao iz obliznjeg restorana i nastavio sa razgledavanjem. Najblizi put do srca grada je ulica Gombak. Bljestece reklame i novogodisnji ukrasi te njihov odraz na mokrim plocinicima pretvorili su ulicu u festival svjetla i sjaja...

Image Hosted by ImageShack.us

...a ako bi pokusali sakriti pogled od tog bljestavila, zapeli bi na jednoj od nebrojenih prodavaonica svile, po kojima je ulica Gombak poznata.

Image Hosted by ImageShack.us

Polako je poceo padati mrak (odmah se ispricavam na amatrskim nocnim fotografijama, ali jos ne upravljam izmjenom dana i noci) i u daljini su se vidjeli tornjevi "Zlatnog trokuta".

Image Hosted by ImageShack.us

Grad najprije ugrijan na 35 stupnjeva, a potom preliven pljuskom kuhao se kao u loncu. Para je izlazila iz svake lokve, a potoci Kuala Lumpura su "proizvodili" toliko vlage, da su vrhovi visih gradjevina uskoro postali obavijeni maglicom.

Image Hosted by ImageShack.us

Dolaskom na sredisnji gradski trg, prvi zanimljivi objekt je Dewan Bandaraya (Gradska vijecnica). Izgradjena je 1887. godine i od tada nije mjenjala funkciju.

Image Hosted by ImageShack.us

Odmah iza vijecnice se otvara veliki prostor nekadasnjeg Kraljevskog kluba Selangor (Padang Kelab Selangor).

Image Hosted by ImageShack.us

Na ovoj velikoj livadi su godinama engleski kolonijalisti igrali kriket. U ponoc 31.8.1957. godine britanska zastava je spustena i na ovom mjestu je proglasena nezavisnost Malezije. U sijecnju 1990. godine, tadasnji premijer Yang Amat Berhormat Datuk Seri Mahatir Mohamed odlucio je primjereno obiljeziti koljevku malezijske nezavisnosti, pa je trg preuredjen u predivni park, ispod njega su parkiralista i servisne prostorije, a pored trga se nalazi 100 metara visoki jarbol sa malezijskom zastavom. U skladu s tim, trg je dobio novo ime: Dataran Merdeka (Trg slobode). Na slici sasvim desno mozete vidjeti i anglikansku crkvu, jednu od najstarijih u Maleziji, koja je podignuta 1887. godine.
Sa druge strane trga se nalazi zgrada Sultana Abdula Samada. Izgradjena je 1894. godine kao britanski federalni sekretarijat, a danas su u njoj visoki malezijski sudovi.

Image Hosted by ImageShack.us

Sredisnji toranj sa satom, visok 40 metara, neodoljivo podsjeca na Big Ben. Juznu stranu trga zauzimaju Nacionalni povijesni muzej i Memorijalna knjiznica Kuala Lumpura...

Image Hosted by ImageShack.us

...a nize se nalazi i Glavna posta (Pejabat Pos Besar).

Image Hosted by ImageShack.us

Poslje ovoga sam zasao u neku sumu. Sta je sa druge strane, citajte sutra...

Post je objavljen 03.02.2006. u 11:03 sati.