Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/anarhijaweekly

Marketing

Leycester Coltman: STVARNI FIDEL CASTRO (1/3)

Biografija Fidela Castra nedavno preminuloga britanskog diplomata Leycestera Coltmana biografija je i jednog dijela svijeta druge polovine dvadesetog stoljeća. Castrov utjecaj protegnuo se do današnjeg dana i najnovijih pobjeda ljevičara na izborima u gotovo svim zemljama Latinske Amerike. Njegov mnogo poznatiji i priznatiji companero Ernesto Che Guevara, samo je djelić revolucije, njezin istureni i medijski eksponiraniji dio, dok tvrdoglav, uporni, krvav i nezahvalniji dio revolucije, na svojim leđima i danas nosi Fidel Castro.
Mnoge će već i ovaj uvod naživcirati. Američka/kapitalistička propaganda o neljudskim uvjetima života na Kubi, totalitarnom režimu, gaženju ljudskih prava i sličnim fenomenima Kube, toliko je ukorijenjena u današnjem medijskom i kulturnom životu, da se čak i intelektualni krugovi znaju obrušiti na Castrov režim izjavama poput «sve je to lijepo, ali...».

Autor knjige Coltman, prije dolaska za veleposlanika na Kubu 1991., radio je kao britanski diplomat/predstavnik na cjelokupnom prostoru Latinske Amerike, a s obzirom na Fidelovo pojavljivanje u političkom životu mnogih zemalja, možda je i najbolji odabir za Castrovog biografa. No, kako bilo, ovo detaljističko, sveobuhvatno i nenametljivo djelo, zasigurno mi je ostavilo dojam kako na mnoge stvari gledamo površno, kako se lako upada u zamku kolektivnog zaglupljivanja i stvaranja slike kakvu želi netko drugi. Jer, baš danas npr. čitam u Nacionalu tekst Maroja Mihovilovića «Socijalistička revolucija u Latinskoj Americi» gdje se opisuje aktualni fenomen demokratski izabranih lijevih vlada u većini tamošnjih država. Kao istaknuti lideri navode se venezuelanski predsjednik Hugo Chavez, novoizabrana predsjednica Čilea Michelle Bachelet, te bolivijski predsjednik Evo Morales. Svaka im čast i mogli bi reći – konačno nekakva ravnoteža nasuprot američke desno-kapitalističke dominacije, no tko već 40 godina drčno prkosi 100 puta nadmoćnijem suparniku i drži bedem na relativno malom karipskom otoku. Pa upravo Fidel Castro! Kuba je poslužila kao poligon, odskočna daska, primjer opstanka pod najtežim sankcijama i u najtežim ekonomskim okolnostima, Kuba je dala vojsku, opremu, liječnike, prostor, i konačno – mogućnost izbora. Američki financijaš George Soros jos je prije 5-6 godina u svojoj knjizi Kriza globalnog kapitalizma kritizirao politiku američkih korporacija u Latinskoj Americi i prognozirao njihov krah (koji će se po njemu preslikati i na sam SAD), a trenutno upravo gledamo ekonomski krah mnogih Latinoamerikanaca i njihovo političko osvješćivanje i podizanje kroz demokratski izabrane lijeve opcije. Mukotrpan Fidelov politički rad od njegove srednjoškolske dobi, sazrijevanja tijekom studentskih dana i upornost i nakon mnogobrojnih neuspjeha na samom početku revolucije, stvaranje političkog lobija u zrelijoj dobi i čvrsti kontakti s mnogobrojnim protivnicima američke politike (od Sovjetskog saveza onoga vremena, pokreta nesvrstanih, arapskih i afričkih zemalja...) stvorile su kult koji je sam po sebi prepreka za bilo kakovu otvoreniju američku intervenciju na Kubi.
to be continuted...


Post je objavljen 03.02.2006. u 18:42 sati.