Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/parliament

Marketing

"A Hard Day´s Night"

Ja sam vjerojatno kao vecina ljudi ploce poceo slusati tako sto sam nekad dosao na ideju da zavirim u tatinu fonoteku. Tamo sam izmedju par Fats Domino, The Platters i Ray Charles ploca pronasao i „A Hard Day`s Night” od Beatles. Igra sudbine ili sto, ali eto poceo sam sa najboljom plocom koja je ikada snimljena u povijesti pop-glazbe. Kada pisu i pricaju o Beatlesima, kriticari i diskofili najcesce preferiraju onu kasniju fazu ove grupe, pa se ovisno o afinitetima kao najbolji albumi spominju: „Sgt. Pepper`s…“, „White Album“, „Abbey Road“ ili „Revolver“. Meni, osobno je najdraza ipak „A Hard Day`s Night”. Ova ploca je sve ono sto cini pop-glazbu. Istovremeno je i zabavna i romanticna, naelektrizirana i buntovna. Snimljena za nekoliko sati, bez Martinovih tehnickih zackoljica sa kasnijih Beatles ploca. Autenticni Beatles zvuk. Onako kako su zvucali i u klubu u to vrijeme. Cesto imitiran, ali nikad dosegnut album. Najcesce ga povezujemo sa istoimenim filmom, jer je ideja producenata bila da se jeftinom produkcijom napravi film koji ce pomoci u prodaji najnovijih Beatles hitova. U filmu se moze cuti samo 7 pjesama sa prve strane ploce, dok ce se strana 2 otkriti tek pri kupovini ploce. Medjutim, upravo je ta strana 2 najbolje sto su Beatlas ikad snimili. U filmu, koji se sedamdesetih i osamdesetih godina cesto mogao vidjeti na TV-u u jutarnjem obrazovnom programu, su cetvorka iz Liverpula prikazani kao John buntovnik, Paul sarmantni romantik, George tihi filozof i Ringo zajebant. Od tada vise nitko nece zaboraviti njihova imena i ostace jedini bend na svijetu cije clanove svatko zna nabrojati. U filmu su svi obuceni u ista ili slicna crno-bijela odijela. Beatles kao nepobjedivi tim. Album ce etablirati Lennona kao bendlidera (kasnije ce ovu funkciju preuzeti narednik Biber) koji je ujedno i autor 2/3 materijala na ploci. Naravno i McCartney ne igra sporednu ulogu nego sa “And I Love Her”, “Can`t Buy Me Love” i “Things We Said Today” (meni najbolja Beatles pjesma) liferuje tri klasika za sva vremena.
Prva strana pocinje grandiozno. Deeeeng, gitarski akord kao uvod u “A Hard Day´s Night”. Kad se jednom ovaj akord ureze u usi, vise se ne zaboravlja, a ne zaboravlja se ni ono sto slijedi: „I Should Have Known Better“, „If I Fell“, „And I Love Her“ i „Can’t Buy Me Love“. Pravo cudo dolazi tek kada se okrene ploca, jer je album koncipiran poput velike kuce, gdje se u primacoj sobi sviraju veliki hitovi, a u garazi, daleko od ociju svijeta odrzava predstava za svoju dusu. Nakon sto je Roger McGuinn u filmu vidio George Harrisonov Rickenbacker, kupio si je isti takav. Nakon sto je poslusao drugu stranu ove ploce, odlucio je osnovati The Byrds. A Byrds je najbolji Beatles nusprodukt svih vremena. Prva pjesma na strani 2 je „Any Time At All“, koja je mladji brat naslovne otvarajuce stvari. Odlicno Johnovo pjevanje praceno Paulovim kontrirajucim drugim glasom. U sljedecim pjesmam se osjeti u kojem ce pravcu u narednim godinama ici razvoj Beatlesa. „I’ll Cry Instead“ je country parodija, „Things We Said Today” Paulovo remek-djelo koje ce postaviti sasvim nove kriterije u songwritingu (kako unutar samih Beatles, tako i opcenito). Nakon lagano disharmonicno pjevane “When I Get Home“ slijedi jos jedan vrhunac: Johnova „You Can’t Do That“ gdje se na Georgeovoj gitari osjeti sto je sve prezivjela u proteklim godinama na svirkama po Hamburgu i Liverpulu, ali i kakve je avanture tek ocekuju. Plocu zatvara “I`ll Be Back Again”, dakle nama razloga za plakanje, We`ll back again. Tri godine kasnije Beatles ce obuci neka nova, sarena odijela. A to ce biti pocetak kraja.
Tko jos zbog ironije sudbine nema ovu plocu treba da si je kupi, jer je to odlicna investicija za buducnost. Prvo cete sebe jako razveseliti, a kasnije i svoju djecu.


Post je objavljen 03.02.2006. u 12:43 sati.