Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

16. turnir go-sekcije O.Š. 'Eugena Kumičića' Velika Gorica – 02. 02. 2006.

Četvrtak je dan kada moram malo više žuriti, jer rad go-sekcije u Kumičiću počinje nešto ranije negu u drugim goričkim školama, u 17:30. Stižem. Živo je, jer dolazim na odmor poslije četvrtoga sata. Lovro me već čeka. Raditi ćemo u učionici drugog razreda uz malu zbornicu, a učenici je već napuštaju. Okupilo nas se već i za go, pa pomalo učazimo u učionicu. Sve je nekako u nekom muvingu. Vade se kamenčići, ploče, razmiču školske klupe, priprema rokovnik za rezultate...
Tu je i jedna nova djevojčica, što se najavila još prije dva tjedan onim pitanjem: 'Koliko to košta?'. Marija. Priča mi da trenira judo i da ima žuti pojas. Kažem joj da go i judo mogu dobro ići jedno uz drugo. Pokazao sam joj što je cilj u ovboj igri i pitam je da li će moći odmah i natjecati se do jednog zarobljenog kamenčića. Ma znao sam da nema problema, ali red je pitati. Slijedi osmjeh i ono: 'Da.'.
Krenulo je osmeru u igri svak sa svakim. Nakon pet odigranih kola vidise da ništa od sistema svak sa svakim neće biti i pretvara se daljnja igra u švicarski sistem. Došlo je još troje, jer i peti sat je prošao i ima novih što nastava im prođe. To su Andrej, Matea i Ana-Marija.
Pogledajmo što uradi dvanaestorka ova.
Igralo se go na ploči 13x13 kyuevi i 6. interne, a ostali po dvije partije atari-goa na 9x9. Izbor protivnika je bio švicarskim sistemom.

1. Lovro Pavlaković 25. kyu, 16 bodova i sos 54
2. Mateo Maslač 3. interna kategorija, 10 bodova i sos 67
3. Marko Jurić 25. kyu, 10 bodova i sos 57
4. Manuel Pejak 25. kyu, 9 bodova i sos 68
5. Petra Pavlica 2. interna kategorija, 9 bodova i sos 66
6. Iva Miković 3. interna kategorija, 7 bodova i sos 68
7. Stjepan Borovec 6. interna kategorija, 6 bodova i sos 60
8. Marija Ivanjko 1. interna kategorija, 6 bodova i sos 54
9. Ana-Marija Hercigonja 1. interna kategorija, 4 boda i sos 21
10. Andrej Slipac 6. interna kategorija, 4 boda i sos 18
11. Vlatko Slipac 3. interna kategorija, 3 boda i sos 53
12. Matea Borovec 3. interna kategorija, bez bodova i sos 28
Nove kategorije:
4. interna kategorija: Mateo Maslač
3. interna kategorija: Petra Pavlica
I opet, kao i uvijek, Lovro zmaga. Gledajući ga dobiva se osjećaj kako samo bere protivničke kamenčiće. Ko da je u berbi grožđa. Sakupio je maksimalnih 16 bodova na kraju.
S velikim zaostatkom za Lovrom su Mateo i Marko. Dijele ih međusobno sos-bodovi. Mateo je drugi i ujedno prelazi u jaču 4. internu kategoriju. Marko sve češće igra go na ploči 13x13. 25. je kyu, pa je red sa 6. internima i kyuevima igrati pravi go. Još te partije izgledaju neorganizirano, ali su sve bolje. Napreduje se. Samo naprijed Marko!
Manuel je imao lijepu nšansu biti drugi, ali u poslijednjem kolu naiđe problem. Igrao je sa Stijepanom. Prva partija ide kraju kad: 'Vjeroučitelju!'. Tako me tamo neznam zašto zovu.
Manuel mi se obraća: 'Ja sam njemu odigrao ovo ovdje.', i pokazuje, ali Stjepan već premješta kamenčiće i objašnjava da je to bilo ovako i onako.
'Stani Stjepane, kuda mičeš kamenčiće.', ja Stjepanu.
'Ma ne, ovako je bilo.', kaže Stjepan, a Manuel istovremeno: 'Ma nije nego...', i pokazuje prstima drugačije.
Glasovi se dižu s obje strane, a kamenčići mijenjaju položaje na ploči. Ja ništa ne razumijem i molim obojicu da stranu s vikanjem i puste kamenčiće. Ništa ne pomaže. Oni me ne čuju i ja gubim nadu u ikakav završetak ove partije. Situacija je van normale i kontrole. Šakanja ipak nema, ali glasovi su maksimalni. Odluka moja pada: 'Obojica gubite obje međusobne partije i ne zanima me više kako su kamenčići stajali. Zaslužili ste obojica žute kartone makar nam to nije običaj.' Utihnuli su obojica i zgledavaju se. Valjda su tek tada svijesti došli. Manuel grabi jaknu i naprtnjaču s knjigama i uvređeno odlazi iz razreda. Stjepan mrgodan. Donosim odluku o prekidu igra. Ionako je kraj šestoga sata blizu. Izračunavam redoslijed i pišem diplomice za prva tri mjesta. Vidi m krajičkom oka da se Manuel vratio. Znam da ne može bez goa. Znam da mu je krivo. Djete se nije moglo kontrolirati u osjećaju nepravde. Žao mi ga, ali moramo svi ponešto naučiti. Tolerancija se stiče. Biti će Manuel OK, jer dobar je on dječak. Štefek pak, vrlo živ i sam sebe često ne stiže smiriti. Zna on i krivo vidjeti, ali pređe preko toga kao da ništa nije bilo. Moguće je ovaj puta krivo vidio. Ja odlučih da vladanje nije bilo u redu, ato im i rekoh, ne kamnečići na ploči. Manuel je na kraju ipak četvrti.
Petra je dobro igrala i napredovala u jaču 3. internu.
Marija, kao nova je odlično startala, a onda se skoncentrirala i više nije išlo.
Andrej i Ana-Marija nisu puno mogli jer stigoše kasnije i tri kola od osam odigraše.
A četvrtak slijedeći Mladen na putu će biti. Slijedi dogovor sa Danielom o vođenju sekcije tada.
Pripremio bl. Muradenu

Post je objavljen 03.02.2006. u 10:26 sati.